För tre år sedan fick en elev med allergi fel mat på sin skola. Det utlöste en kraftig allergisk reaktion och barnet fick åkta till sjukhus.

Därefter ska skolan, enligt en anmälan som barnets förälder gjort till DO, ha ändrat elevens kost så att den blivit "mycket torftig".

Eleven fick enligt anmälan enbart ris, kokt potatis eller potatisbullar med margarin till lunch. Ibland sojayoghurt utan flingor.

Enligt anmälan diskrimineras barnet eftersom skolan inte låter det äta en fullvärdig kost som de andra barnen.

Skolan har inte heller lyssnat på elevens dietist och allergiläkarens rekommendationer, skriver föräldern.

Kommunen skickade in sitt svar till DO i förra veckan. De tycker inte att barnet är diskriminerat och motiverar det med att skolans fokus varit på säker mat och att man hållit kontakt med elevens föräldrar.

Familjen ska enligt kommunen nyligen ha kommit överens med köket om att barnets mat ska vara antingen ris med margarin eller potatis med margarin och nachochips.

Nu ska föräldern få se kommunens svar och därefter tar DO ställning.

– Vår upplysningstjänst får ganska många frågor till om skolmat. Men jag har inte utrett så många ärenden om det, säger Laine Nõu Englesson, jurist på DO.

Hon ska nu utreda om fallet kan vara ett exempel på bristande tillgänglighet, vilket är en form av diskriminering.

Om DO kommer fram till att diskriminering skett blir det antingen ett icke juridiskt bindande beslut, som de flesta ändå följer.

– Eller att det går till domstol. Då är DO part men företräder anmälaren, som kan få diskrimineringsersättning om vi vinner.