Under sensommaren har Mitt i rapporterat om stängda fik och restauranger i både Hökarängen och Gubbängen.

Men i Farsta centrum är det flera matiga nyheter på ingång. Redan till helgen öppnar Pastell som är ett nytt restaurangkoncept med pasta, pizza och salladsbar. Restaurangen ersätter Pasta pronto som öppnade i fjol men gick i konkurs och stängde innan sommaren.

I mitten av månaden öppnar Nutello house – ett fik med rosa inredning som drivs av samma ägare som Café Mito.

Längre fram, under första kvartalet 2024, öppnar dessutom familjevänliga restaurangkedjan Pinchos. Det uppger Farsta centrums ägare Stadsrum fastigheter till Mitt i, även om Pinchos egen pressavdelning inte vill bekräfta att det är klart.

– Det stämmer att vi tittar på det, säger Viveca Järhult, marknadschef på Pinchos.

Pinchos, restaurangkedjan med smårätter, är på gång till Farsta centrum.

Pinchos, restaurangkedjan med smårätter, är på gång till Farsta centrum.

Pressbild

Skor och heminredning

Även på butiksfronten väntar flera nyheter i centrumet. Skobutiken Deichmann öppnar senare i september. Och i början av oktober ska H&M Home öppna i anslutning till den befintliga klädbutiken.

– Det är deras hemkoncept som jag tror blir otroligt välkommet, säger Hanna Strand, marknadsområdeschef för Farsta centrum.

Om hotbild: ”Ska vara uppmärksamma”

Stora köpcentrum som Mall of Scandinavia och Täby centrum, båda ägda av bolaget Westfield, gick nyligen ut och berättade att de satsar på ökad bemanning och kamerabevakning efter att Säpo höjde terrorhotnivån från 3 till 4.

Farsta centrum tar inte till någon motsvarande åtgärd men betonar att de tar säkerheten på stort allvar.

– Vi har en väl genomarbetad krisplan och nära samarbete med både polis, Stockholms stad och vaktbolag. Vi följer de rekommendationer som kommer från MSB och Polisen och vi har gått ut med mejl till våra butiker att de ska vara uppmärksamma och följa utvecklingen. Säkerheten är otroligt viktig i ett stort centrum, säger Hanna Strand.

Sedan tidigare har Stockholms stad satsat på pollare vid infarterna till Farsta torg, vilket ska försvåra attentat med bil.

Pollare, som här i Farstagången, ska försvåra terrordåd med hjälp av fordon.

Pollare, som här i Farstagången, ska försvåra terrordåd med hjälp av fordon.

Mattias Kamgren