Krögare. Klas, Maria, Helena och Niklas är gänget bakom Wine Trade, som blir med naturvinsbar. Foto: Privat

"Skitig liten naturvinsbar" öppnar på Söder

Ett nytt vattenhål för stadens vinnördar är på väg att ta plats på Katarina Bangata. Importören Wine Trade tar steget till krogbranschen.

  • Publicerad 14:28, 24 jun 2021

Katarina Bangata 29, i höjd med Nackas hörna, kan bli ny tillflyktsort för Söders naturvinsälskare. Där ska nämligen importören Wine Trade öppna eget.

– Det blir en skitig liten naturvinsbar. Det behövs, säger ägaren Niklas Jakobsson.

Sedan 2007 har Wine Trade importerat naturvin, lite innan det var vinet på allas läppar. Fokus har hittills legat på att sälja till restauranger, och tillfälliga lanseringar till privatpersoner genom Systembolaget.

– Jag är obotlig vinnörd, och har köpt på mig viner i tre års tid, för att ha när vi öppnar bar. Men det har dragit ut på tiden, och jag har bara samlat på mig mer och mer vin.

Kontor blir bar

Så kom plötsligt rätt tillfälle. Wine Trade gavs möjlighet att bygga om lokalen där de i dag har sitt kontor, till bar. Och själva kontoret flyttar bara några meter åt sidan.

– Det ska vara enkelt och billigt. Charkuterier och ansjovis på burk, och massa, massa vin till bra priser.

Utbudet blir inte riktigt samma som Wine Trades egna, menar Niklas Jakobson. Det blir naturviner från alla möjliga leverantörer och länder.

– Sverige har länge legat efter när det gäller små, enkla naturvinsbarer som skulle kunna finnas i varje kvarter. Men det börja hända lite saker nu, det dyker upp fler och fler. Det känns jättekul.

Vad baren ska heta är inte bestämt i nuläget, men planen är att öppna i oktober.