På tisdagen presenterade den borgerliga koalitionen i Huddinge sitt budgetförslag för 2021. Det innehåller en skattesänkning för Huddingeborna för första gången på sju år.

2021 sänks skatten med tio öre, från 19,87 kronor till 19,77 kronor per hundralapp.

– Vi ser att det finns utrymme i budgeten den här gången att både prioritera skolan, förskolan och äldreomsorgen och ge en efterlängtat återbäring till Huddingeborna. Det är både rimligt och rättvist att de får behålla mer pengar i plånboken, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bland de högsta kommunalskatterna i länet

Huddinge räknar med att göra ett positivt resultat på 169 miljoner kronor 2020. En starkt bidragande orsak till den goda ekonomiska situationen är att staten har skjutit till rekordmycket pengar till kommunerna under coronakrisen.

Är det rimligt att de stora statsbidragen ska gå till skattesänkningar?

– Det är en samlad bedömning av hur vi använder statsbidrag och skatteintäkter och vi ser att det finns utrymme för en skattesänkning det kommande året. Det tycker jag är rimligt.

Huddinge är av de kommuner som har högst kommunalskatt i länet. För Huddingeborna gör 10 öre liten skillnad – varför sänker ni inte mer?

– Vi tycker att det är viktigt att sänka skatten men vi vill också prioritera skolan och omsorgen och fortsätta hålla ordning i kommunens ekonomi. Denna gång räckte det till en liten sänkning. Det är ett steg i rätt riktning.

Kommer skatten att sänkas ytterligare under mandatperioden?

– Vi får se hur ekonomin utvecklas om det finns utrymme för det.