Den 10 mars förra året klev den då 16-årige pojken in på gymmet vid Odenplan och avlossade tre skott. Ett av dem dödade en man som inte var det tilltänkta offret, enligt polisens utredning.

I mars i år dömde tingsrätten pojken för mord men friade honom för mordförsöket på den utpekade måltavlan. Straffet blev sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Hade han varit vuxen hade straffvärdet uppgått till 18 år.

Ytterligare tre män frikändes för medhjälp till mord och mordförsök.

Sprängning mot restaurang

Efter mordet åkte skytten till en lägenhet utanför stan. Polisen hittade hans dna på bilen, i en lägenhet hittades mordvapnet och ett munskydd med dna från både 17-åringen och mordoffret.

17-åringen dömdes även för att ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm och för grovt vapenbrott.

Fritagning

Runt en månad efter domen fritogs pojken i Södertälje, enligt uppgifter till Aftonbladet. Han vårdades på ett SiS-hem och var på väg till ett tandläkarbesök när maskerade personer dök upp och hotade Kriminalvårdens personal med vapen.

Han efterlystes internationellt och höll sig gömd i en vecka innan han greps igen.

Skärpt straff

Nyligen skärpte Svea hovrätt 17-åringens straff till fyra års ungdomsvård. Han döms även för mordförsök på den man i 40-årsåldern som har pekats ut som den egentliga måltavlan.

Rättegångsförhandlingen flyttades från hovrättens lokaler på Riddarholmen till en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Åklagaren ville även att tre medåtalade män skulle dömas för medhjälp till mord och mordförsök i hovrätten. Här gick hovrätten på tingsrättens linje och friade männen.