Mannens slag och knuffar sänkte flera Skarpnäcksbor till marken i augusti och november i fjol.

En kvinna berättar i förhör hur hon i augusti förra året kom ut från sin port och fick två slag i ansiktet över näsa och mun. Hon fotograferade mannen som sedan greps av polis.

– Han tittade på mig och frågade efter en cigarett och jag sa "jag har ingen". Då slog han mig direkt i ansiktet med knytnävsslag. Sen gick han bara vidare, säger hon i polisförhör.

Mannen som är i 30-årsåldern har inte ifrågasatt kvinnans berättelse, men sagt att han var påverkad av den hallucinogena drogen LSD. Drogpåverkan är också något han menar är skäl för att han ska frias från samtliga misshandelsfall.

Fler attacker

En vecka senare var det dags igen. En kvinna med kryckor som besökt en butik på Skarpnäcks allé blev slagen i marken efter att mannen plockat upp en fimp och sagt åt henne att inte röka. Samma dag kom en kvinna som tittade i sin mobil på kollisionskurs med mannen som då knuffade över henne över ett räcke vid Brandparken, vilket filmades av polisens övervakningskamera.

I november gick mannen också till attack mot en man som bytte däck på Horisontvägen. Och ett par dagar innan hade mannen tagit en surfplatta av en man i Skanstull och klivit på den. Vid rättegången i tingsrätten avhandlades även flera andra brott (se faktaruta) liksom ett äldre fall på pizzerian vid Skarpnäcks torg där mannen kastade en polis i golvet.

Rätten tog också upp ett fall där en polis blivit kastad i golvet på en pizzeria i december 2021.

Rätten tog också upp ett fall där en polis blivit kastad i golvet på en pizzeria i december 2021.

Polisen

Gå i avvänjning

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande var mannen inte påverkad av någon allvarlig psykisk störning vid brotten. Rätten menar också att han inte i något fall varit så pass förvirrad att han inte var medveten om vad han gjorde. Domstolen menar dock att det finns ett samband mellan narkotikabruket och brotten.

Med hänsyn till att han redan suttit häktad i tre månader dömer tingsrätten honom till skyddstillsyn under förutsättning att han går i behandling mot missbruket. Han ska också betala skadestånd.