Fick inte rätt vård. Ivo har granskat covidvården på äldreboenden i Sverige, och levererar svidande kritik. Foto: Most Photos

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 17:00, 25 nov 2020

Sollentuna fick tidigt i våras in covid-19 på flera av sina äldreboenden – som mest fanns coronasmittade på sex av tio äldreboenden – och redan i mitten av maj hade över 40 personer som bodde på äldreboende i kommunen dött av covid-19.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskat covidvården på särskilda boenden för äldre i hela Sverige – och Region Stockholm får svidande kritik.

De äldre som drabbades av covid-19 på särskilda boenden fick inte den vård och behandling som de borde ha fått.

Och ordineringen av vård i livets slutskede har skett på ett regelvidrigt sätt.

Larm i våras

Det var i våras som personal och anhöriga slog larm om missförhållanden som ledde till att många äldre avled. Det handlade om brist på skyddsutrustning och många timanställda som bidrog till att smitta kunde spridas.

Men kritiken gällde också att läkare inte gjorde fysiska besök hos de sjuka, och att äldre inte fördes till sjukhus för vård. Palliativ vård – lindrande vård i livets slutskede när bot inte längre är möjlig – ska också ha satts in utan att läkare undersökt patienterna.

Ivo gjorde inspektioner på alla 1 700 boenden i landet, och valde ut 91, varav 15 i Region Stockholm, där läget var extra allvarligt.

Bristfällig journalföring

Det är dessa som nu har granskats särskilt, och det här första beslutet gäller den medicinska delen, där regionen är ansvarig. I december väntas beslut om omvårdnaden, som är kommunernas ansvar.

Ivo finner alltså att det fanns fog för larmen från personal och anhöriga. Inte nog med att de covidsjuka inte fick rätt vård, dessutom har varken den äldre eller närstående fått information om läget.

Och journalföringen är så bristfällig att det inte går att följa vad de covidsjuka har fått för vård eller behandling.

"Tar kritiken på stort allvar"

Ivo har intervjuat läkare och sjuksköterskor, som uppger att när det gäller palliativ vård så har beslut inte alltid dokumenterats på grund av den pressade situationen.

I Region Stockholm är det ett antal privata vårdgivare som anlitas för att ha tillgång till läkare på boendena.

– Jag tar kritiken på stort allvar och vi kommer nu ta del av underlaget för IVO:s rapport för att inkludera det i vår egen granskning som inletts sedan tidigare. Men jag tycker det är viktigt att framhålla att det utförts god vård vid många särskilda boenden för äldre under pandemin, säger Johan Bratt, chefläkare Region Stockholm.

Ansvariga. Äldreregionrådet Ella Bohlin (KD) och regionens chefläkare Johan Bratt säger att de tar Ivo-kritiken på stort allvar. Foto: Stefan Källstigen

Äldreregionrådet Ella Bohlin (KD) uppger att man nu ser över om det går att öka kapaciteten och få fler läkare som arbetar på boendena.

"Det är viktigt att brister kommer fram och åtgärdas. Och tyvärr är det brister som vi själva sett och konstaterat sedan tidigare och vidtagit åtgärder kring. Samtidigt har vi också fått större kännedom om sjukdomen och förbättrat rutiner och arbetssätt" hälsar hon via sin pressekreterare.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50