Skärholmspolisen har under lång tid försökt bryta tystnadskulturen och få människor i stadsdelsområdet att våga berätta om de ser eller hör något misstänkt i sitt närområde. Bland annat genom öka förtroende för polisen genom exempelvis gårdsbesök och att röra sig mer i området. Och nu verkar det ge effekt.

Sedan årsskiftet har polisen fått in flera tips från medborgare som lett fler gripanden och att flera unga personer frihetsberövats för bland annat förberedelse till mord. 

Hade skjutklara vapen

– Vi har flera tydliga exempel där samtal från boende har varit avgörande. Deras iakttagelser tillsammans med polisens arbete på plats har bidragit till förhindra skjutningar och svårt skadade personer, säger Susan Friberg.

Till exempel tipsade Vårbergsbor om obehöriga personer i deras källare. När polisen kom dit mötte de två unga killar, varav en under 18, med skarpladdade vapen.

– Att folk ringer in och tipsar ger oss möjlighet att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Susan Friberg, polischef i Skärholmen.

– Att folk ringer in och tipsar ger oss möjlighet att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Susan Friberg, polischef i Skärholmen.

Anna Rönngren

– De hade vapen som var skjutklara och mycket talar för att de var påväg att utföra ett uppdrag, säger Susan Friberg. 

Killarna är nu frihetsberövade och ärendet utreds som förberedelse till mord.

Taxibolag larmade

Vid ett annat tillfälle fick polisen ett samtal om att en ung kille åkte runt i Vårberg på en sparkcykel med ett vapenliknande föremål. Även detta utreds som förberedelse till mord.

I Sätra larmade både ett taxibolag och boende i området om några som packade in något misstänksamt i en bil. Fyra tjejer och killar mellan 16 och 22 år kunde gripas för grovt vapenbrott. Polisen misstänker att de även i detta fall har avbrutit en planerad skjutning.

Vid ytterligare ett tillfälle slog boende i Bredäng larm sedan en person setts röra sig fram och tillbaka till en plats i skogen. När polisen kom dit hittade de en vapengömma och en ung man kunde gripas misstänkt för grovt vapenbrott. 

Susan Friberg polichef Skärholmen

Susan Friberg polichef Skärholmen

Anna Rönngren

Polisens ögon och öron

Susan Friberg betonar den viktiga roll som lokalborna har.

– De boende är våra ögon och öron i lokalsamhället. Om man ser något misstänkt så ska man ringa 112, det kan vara personer som befinner sig där de inte bör vara eller att det är ovanligt mycket rörelse kring en viss plats, säger hon.

Och hon vill uppmuntra fler som lever och verkar i Skärholmen att våga kontakta polisen när de ser något skumt.

– Det räcker ofta med att man ringer och lämnar information så att polisen kan vara på rätt plats och jobba vidare.