Skärholmen

Med sina 100 000 kvadratmeter lokaler hör Skärholmens centrum till en av Sveriges största gallerior. Nu vill den nuvarande ägaren Grosvenor, som ägt gallerian i nio år, sälja.

– En av vägarna framåt är en försäljning för att se vad det finns för värden och därefter ta ett beslut, säger Christian Bouvier, asset manager vid Areim som sköter Grosvenors organisation i Sverige, till tidningen Fastighetsvärlden.

Svårt att gå runt

Samtidigt som den brittiska fastighetsjätten undersöker hur mycket en försäljning av köpcentrumet kan tänkas ge, efterlyser Philip Örtegren, en av delägarna på Brocante Second hand i centrum, lägre hyror.

– Det är på tok för höga hyror. Det är svårt att få det att gå runt med de hyrorna, säger han.

Han får medhåll av en annan butiksägare som Mitt i pratar med.

– Hyrorna känns för höga, det är svårt att gå runt som mindre företag. Kanske kan det bli bättre med nya ägare, säger butiksägaren som vill vara anonym.

Philip Örtegren säger att förutom hyrorna så tycker han att det har funkat bra med Grosvenor som ägare. Och han är inte säker på att han skulle märka av om det blir ägarbyte.

– Kanske kan det bli ännu bättre med en ny ägare. Jag antar att de som eventuellt köper gör det för att göra centrumet ännu bättre. En nackdel med centrumet nu har varit att många butiker lägger ner. Ju färre butiker, desto färre kunder, säger han.

Åhlens kommer tillbaka

En stor hyresgäst är stadsdelsförvaltningen som hyr 7 000 kvadratmeter och polisen som har lokaler på sammanlagt 8 500 kvadratmeter.

I sommar gör en annan stor hyresgäst comeback, när Åhlens öppnar igen.

– Butiker drar kunder men det gör ju kontorsplatser också, säger Philip Örtegren.