Det rasslar högt när bygghissen åker upp till våning 23. Punkthuset på Bredholmstorget i Skärholmens centrum är ett av alla nybyggen inom Fokus Skärholmen. När projektet drog i gång 2016 var målet att bygga minst 4000 nya bostäder runt om i stadsdelsområdet. Men sedan dess har det växt rejält. Nu är planen 9500 bostäder till 2035.

En av anledningarna är att Skärholmen har blivit mer populärt.

– 2016 var det väldigt få byggaktörer som ville bygga här. Men sedan dess staden visat att man satsar i Skärholmen genom sociala värden, nya parker och satsning på allmänna platser, och då har intresset att bygga i Skärholmen ökat, säger Fanny Larsson, projektledare på exploateringskontoret.

Tanken är att bygga fler större lägenheter med minst fyra rum eftersom många av lägenheterna i området är tvåor och treor.

2022 var planen 7000 bostäder, och att den nu ökat med 2500 betyder inte på att det tillkommit nya större områden utan att staden har mer exakt information när de kommit längre i planeringen, berättar Louise Bill, enhetschef på explateringskontoret. Den stora ökningen innebär att inte heller att grönområden försvinner eller att husen ska bli större eller högre.

– Vi har dels gjort en mer förfinad beräkning av hur många lägenheter det ryms per byggnad, dels är det flera fastighetsägare som vill bygga mer på sina tomträtter, säger hon.

Här är det inflyttning i år

Under året kommer två av bostadsprojekten att bli klara för inflyttning: höghuset i Skärholmens centrum och de sista bostäderna vid Vårbergstoppen. 

– 23-våningshuset är en del av satsningen på social hållbarhet i Skärholmen, där finns både bostäder, arbetsplatser och kultur i bottenvåningar, säger Louise Bill. 

Höghuset vid Skärholmens centrum ska vara klart för inflyttning i höst.

Höghuset vid Skärholmens centrum ska vara klart för inflyttning i höst.

Anna Rönngren

Byggplanerna uppskattas av Skärholmsbon Karolina Roman.

– Det är bra att de bygger för folk behöver någonstans att bo. Jag tycker också att det är roligt att fler flyttar hit, det är trevligt med mer liv, fler nya vänner och grannar, säger hon.

Även Skärholmsbon Isabelle Zinda uppskattar att det byggs.

– Det är jättekul att det flyttar in folk. Och bra att det byggs bostäder. Tre av mina fyra barn bor hemma och de behöver lägenheter, säger hon. 

Det kärva ekonomiska läget har ännu inte stoppat bostadsprojekt i Skärholmen, däremot skjuts några fram av andra skäl och befolkningsprognosen har de senaste åren räknats ner en aning. Men även med de förändringarna väntas befolkningen i stadsdelsområdet växa med cirka en fjärdedel fram till 2032. 

I Skärholmen var det 37 151 invånare 2022, och 2032 räknar staden med att befolkningen har vuxit till 46 049. Stadens olika förvaltningar samverkar för att tillgodose behovet av skolor, förskolor, idrottsanläggningar, arbetsplatser med mera. De samverkar även med regionen som ansvarar för kollektivtrafik och vård. 

Isabelle Zinda tycker att det behövs fler bostäder i Skärholmen och uppskattar att det byggs i området.

Isabelle Zinda tycker att det behövs fler bostäder i Skärholmen och uppskattar att det byggs i området.

Anna Rönngren

De nya områden som växer fram i Skärholmsområdet skiljer sig från den traditionella miljonprojektsarkitekturen genom att husen byggs längs gator med butikslokaler i bottenvåningarna. Men tanken är inte att handel ska flytta från centrum till nya lokala handelsplatser. 

– Vi har inga planer på att konkurrera med de fyra lokal centrumen som finns. De ligger bra vid tunnelbanan. Snarare tror vi att fler bostäder kan hjälpa till att stärka butikerna i de befintliga centrumen så att de får ökad omsättning, säger Joel Berring, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret. 

En annan viktig del i Fokus Skärholmen är att skapa fler arbeten i området, både under byggtiden och efteråt. I samband med byggen ber staden byggaktörer och entreprenörer om praktikplatser, och sedan hjälper arbetsmarknadsförvaltningen till att matcha inskrivna på jobbtorg 127 med de jobb som uppstår i samband med stadsutvecklingen. 

– De tittar bland annat på vilka insatser som behövs som exempelvis språklig hjälp, mentorskap och utbildning, säger Fanny Larsson.

Dessutom finns lokaler för egen företagsverksamhet i flera av de nya husen som byggs. Den största enskilda arbetsplatsen som byggs i området är Stockholmshems nya huvudkontor i centrum.