Förra fredagen var det kick-off för Skärholmens nya hälsosatsning för seniorer. Under hösten erbjuds de under flera tillfällen att gratis prova på olika typer av träning. I träffarna ingår också fikastunder, föreläsningar och tips på bra mat. 

– Tanken är att vi ska nå inaktiva och ensamma äldre och skapa gemenskap, säger Jessica Ehrengren, friskvårdssamordnare på idrottsförvaltningen. 

Dagens prova-på-pass av Stabil senior börjar med att deltagarna rullar axlarna och sträcker armarna mot taket. 

– Jag tränar ingenting i dag och har dålig balans så jag tycker det här är jättebra, säger 88-årige Barbieri Luciano från Skärholmen.  

Även 86-åriga Gudrun Grassman från Bredäng är nöjd.

– Jag har svårt med ryggen och nacken och har provat vattengympa men vattnet är för kallt så jag får ont i kroppen. Så jag vill hitta någon träning att vara med på, och det här passet var roligt, säger hon. 

Gudrun Grassman och Barbieri Luciano (som sitter på stolen) vill fortsätta träna under hösten.

Gudrun Grassman och Barbieri Luciano (som sitter på stolen) vill fortsätta träna under hösten.

Tom M Kronestedt

Balansen är avgörande

Jessica Ehrengren framhåller hur viktigt det är med just bra balans och stabilitet när man blir äldre.

– Livet blir roligare om man vågar gå ut, säger hon.

När hon kör hela passet får deltagarna bland annat träna på att stå på ett ben, att kliva och gå i olika riktningar så att de kan ta emot sig om de snubblar och att träna upp sina handleder så att de han ta sig upp om de ramlar. De tränar även upp magen. 

– Bålen är jätteviktig, det är där all kraft kommer i från så att man kan sträcka på ryggen och inte få ont, säger Jessica Ehrengren.

Det är även viktigt att träna ben och rumpa om man vill slippa rullator på äldre dagar eller lätt kunna röra sig i vardagen. 

– Det är kanske inget man tänker på, men det behövs muskler i ben och rumpa för att kunna komma upp och ner från en stol och för att kunna gå i trappor. Tyvärr är det många som inte orkar träna eller som inte har kunskap om hur muskler funkar. Eller som inte har råd att träna, säger Jessica Ehrengren.

Vad gör ni om man inte har råd, kan man få ekonomiskt stöd till träning då?

– Det här projektet är ju gratis och våra träningskort för pensionärer har reducerat pris, säger Jessica Ehrengren.

Förutom träning handlar projektet även om att äta rätt och att komma ut och umgås. Just bra mat är något som många äldre kan ha svårt att få till. Dels för att orken och inspirationen tryter men också för att de tycker att det är tråkigt att äta ensamma.

– Man ska äta sådant med färg på, det är kalcium till skelettet i exempelvis spenat, broccoli och grönkål. Man ska även tänka på att äta fullkorn och fylla på med bra fetter och proteiner som kalkon, avokado och fet fisk, i stället för att äta makroner och processade köttbullar, tyvärr är bra mat mycket dyrare.

Minska på socker

När det gäller mellanmål rekommenderar Jessica Ehrengren att äldre drar ner på socker.

– Många använder mycket socker i teet och äter baklava. Vi serverar dadelbollar och bananer och kaffe och te i stället, säger Jessica Ehrengren.

Är det inte också viktigt att vara glad och träffa en kompis och ta en bulle eller baklava om man tycker det är gott?

– Absolut, allt handlar om balans och att man också fyller på med äpplen, banan eller näve nötter. Man kan lägga till bra saker. 

Själv äter hon gärna mörk choklad.

Satsningen på äldres hälsa pågår under hösten med flera träningstillfällen. Barbieri Luciano och Gudrun Grassman har redan anmält sig.