Skansen har två minigrisar, ett linderödssvin och tre vildsvin som skulle kunna löpa risk att smittas av svinpesten.

För att minimera smittorisken har djurparken satt upp skyltar på svenska, tyska och engelska om att man inte får mata grisarna, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi vill ju aldrig att man matar våra djur, det gör vi själva med ett kontrollerat foder, säger Henrietta Seward, gruppchef för vilda djur på Skansen, till tidningen.

Tryggare på Skansen än i skogen

Enligt Henrietta Seward är risken väldigt liten att grisarna skulle smittas av pesten. Besökare har ingen möjlighet att klappa grisarna och inte ens djurvårdarna har närkontakt med de tre vildsvinen. Samtidigt håller Skansen extra koll på grisarna nu.

– Vi har strikta hygienrutiner på grund av detta för vi vet att det är en risk, men risken här är väldigt liten. Våra djur är mycket trygga jämfört med djur i skog och mark.

Rapportera in smittade djur

Jordbruksverket har skickat ut varningsskyltar till bland annat djurparker och 4H-gårdar som på sex språk informerar om svinpesten.

Inga fall av svinpest har konstaterats i Stockholmsområdet ännu. Om du hittar sjuka eller döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige.

Svinpesten: rapportera om du hittar döda djur

För första gången någonsin har den Afrikanska svinpesten konstaterats i Sverige.

– Det är viktigt att alla respekterar de restriktioner som Jordbruksverket har beslutat om, säger Marie Dartgard, länsveterinär.

Sju vildsvin har hittats döda i ett område i Fagersta. Provresultaten visar att ett av dem var drabbat av Afrikansk svinpest, en dödlig sjukdom som drabbar svin och grisar.

Sprids direkt och indirekt

Viruset har inte hittats i Stockholms län ännu, säger Marie Dartgard, länsveterinär. Hon tycker inte heller att man behöver vara orolig.

– Viruset drabbar bara vildsvin och grisar men inte människor eller andra djurslag.

Hur stor är risken att det sprider sig hit?

– Viruset sprids via direktkontakt mellan smittade och friska djur och indirekt med till exempel förorenade stövlar och fordon. Det är därför viktigt att alla respekterar de restriktioner som Jordbruksverket har beslutat om i den aktuella zonen.

Det är i dagsläget inte klart hur smittan har kommit till Sverige.

Rapportera in

Om du under en skogspromenad hittar sjuka eller döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige.

– Det är viktigt att alla som är ute i skog och mark hjälper till med det för att SVA ska kunna kartlägga och hitta eventuellt andra områden med smittade djur, säger Marie Dartgard.

Det är första gången någonsin den Afrikanska svinpesten konstateras i Sverige och nu införs kraftiga restriktioner i det drabbade området.

En smittad zon på nästan 1 000 kvadratkilometer spärras av kring Västmanland och Dalarna.

– Vi jobbar intensivt tillsammans med övriga myndigheter och berörda branschorganisationer för att begränsa och bekämpa smittan. Det är viktigt att alla respekterar de restriktioner som nu gäller i det drabbade området, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar europeiska vildsvin och grisar med allvarliga klinisk sjukdom och död oftast inom en vecka.

Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Sedan introduktionen till EU har smittan spridits kontinuerligt i vildsvinspopulationen med en hastighet om cirka 1-2 km per månad och dessutom har ett flertal hopp i smittspridning skett där smittan plötsligt dykt upp långt (flera hundra kilometer) från tidigare smittade vildsvinspopulationer eller i grisbesättningar.

Smittan finns nu hos vildsvin och tamgrisar i ett flertal länder i centrala, östra och södra Europa.

Källa: Jordbruksverket

Rapportera in döda vildsvin

Allmänhet och jägare inom hela Sverige, men speciellt i det aktuella området och i Västmanland uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA via www.rapporteravilt.sva.se

Källa: Mitt i

För första gången någonsin har den Afrikanska svinpesten konstaterats i Sverige. Arkivbild på ett vildsvin.

För första gången någonsin har den Afrikanska svinpesten konstaterats i Sverige. Arkivbild på ett vildsvin.

Mostphotos

Länsveterinär om svinpesten: "Viktigt att alla hjälper till"

Afrikanska svinpesten har nått Sverige ✔ 1 000 kvadratkilometer spärras av ✔ Så ser läget ut i Stockholm