Sju vildsvin har hittats döda i ett område i Fagersta. Provresultaten visar att ett av dem var drabbat av Afrikansk svinpest, en dödlig sjukdom som drabbar svin och grisar.

Sprids direkt och indirekt

Viruset har inte hittats i Stockholms län ännu, säger Marie Dartgard, länsveterinär. Hon tycker inte heller att man behöver vara orolig.

– Viruset drabbar bara vildsvin och grisar men inte människor eller andra djurslag.

Hur stor är risken att det sprider sig hit?

– Viruset sprids via direktkontakt mellan smittade och friska djur och indirekt med till exempel förorenade stövlar och fordon. Det är därför viktigt att alla respekterar de restriktioner som Jordbruksverket har beslutat om i den aktuella zonen.

Det är i dagsläget inte klart hur smittan har kommit till Sverige.

Rapportera in

Om du under en skogspromenad hittar sjuka eller döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige.

– Det är viktigt att alla som är ute i skog och mark hjälper till med det för att SVA ska kunna kartlägga och hitta eventuellt andra områden med smittade djur, säger Marie Dartgard.

Det är första gången någonsin den Afrikanska svinpesten konstateras i Sverige och nu införs kraftiga restriktioner i det drabbade området.

En smittad zon på nästan 1 000 kvadratkilometer spärras av kring Västmanland och Dalarna.

– Vi jobbar intensivt tillsammans med övriga myndigheter och berörda branschorganisationer för att begränsa och bekämpa smittan. Det är viktigt att alla respekterar de restriktioner som nu gäller i det drabbade området, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.