Olovligt. Intill Nockebybron på Kärsön har flera båtar tidigare legat förtöjda. Nu finns det en halvt sjunken båt kvar. Foto: Claudio Britos

Sjunken båt ärende för Ekerö kommun

Det är Kronofogdens ansvar att se över båtar som används som bostäder och som är olovligt förtöjda. Men den båt som länge legat vid Kärsön har sjunkit, och då flyttas ansvaret vidare.

  • Publicerad 15:45, 15 okt 2021

Är båten sjunken så finns det ju inga personer där och den är inte sjöduglig.

Sedan vårvintern 2020 har flera båtar legat förtöjda vid Kärsön, i närheten av Nockebybron. Ibland har det varit runt sex stycken, och med folk boende ombord har det enligt sjöpolisen skapat en del sopor och skräp i vatten och på land runtomkring.

I somras åkte Kronofogden ut för att vräka båtar, men väl på plats hade alla båtar utom en lämnat platsen.

– Det var en båt som vi fick tag i därifrån, en liten segelbåt utan mast som var angripen av både det ena och det andra och var i mycket dåligt skick, sa Ann Sundberg, kronoinspektör på Kronofogden, i samband med vräkningen.

Markägarens ansvar

Men en annan båt kom senare tillbaka. Nu har den sjunkit och ligger halvt på botten. Och därmed är det inte längre Kronofogden som har ansvar för båten.

– Är den flytande så kan man hantera personerna som eventuellt finns där och flytta på båten. Men är båten sjunken så finns det ju inga personer där och den är inte sjöduglig. Och då blir det markägarens ansvar att ta rätt på den, förklarar Marie-Lousie Mattsson som är kommunpolis i Ekerö.

Olovlig båthamn i västerort borta

Statens fastighetsverk äger marken där den halvt sjunkna båten ligger förtöjd och ansvaret att ta rätt på den ligger alltså på deras bord.

Bollar vidare till kommunen

Men förvaltare på Statens fastighetsverk bollar frågan vidare till Ekerö kommun.

"Det är alltid komplicerat när någons båt har sjunkit, men i princip så är det alltid båtägaren som är ansvarig först och främst", skriver Åsa Westerberg som är uteförvaltare i Ekerö kommun i ett mejl.

När det som i detta fall är oklart vem som är ägaren så faller ansvaret på markägaren, alltså Statens fastighetsverk, men kommunen har också ett ansvar för nedskräpning som sker inom dess gränser, menar Åsa Westerberg.

"Ekerö kommun och Statens fastighetsverk är två offentliga organisationer så i dessa frågor så har vi ett nära samarbete", skriver hon i mejlet.

"Kommunen kommer i det här fallet att hjälpa till med arbetet från vattnet, alltså att ta bort en del båtar och vrak".

Hennes förhoppning är att kommunen tillsammans med sjöpolisen ska plocka bort den olovliga båten under hösten.

Polisen vill se krafttag mot olovliga båthamnar

Pirathamnar flyttar runt

Sedan de boende vid "pirathamnen" vid Årstaviken vräktes 2019 har olovliga båthamnar dykt upp på flera håll i Stockholm.

En del båtar flyttade till Ulvsundasjön, och när de vräktes därifrån i januari 2020 dök några av dem upp vid Kärsön.

Det är bara Kronofogden som kan besluta om att vräka bosättningar, det är ingenting kommunen eller polisen kan göra själva.

Däremot görs vräkningarna ofta med handräckning från polisen.

Visa merVisa mindre

Tre tonårspojkar rånades på kläder i Träkvista

Nyheter Beväpnade rånare försvann Vid 21-tiden på lördagen rånades tre pojkar i Träkvista. Polisen söker nu flera unga män.måndag 17/1 11:30

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52