– Vi har hållit i, skickat hälsningar, setts på zoom, haft musikteori med små och stora, säger hon som förklaring till att körlivet i Täby församling hämtat sig efter pandemin.

Även i Österåker och Danderyd berättar körledarna om att verksamheten hämtat sig.

Men bland yngre är intresset svalare.

– Vi försöker få igång en ungdomskör, men det är trögt tyvärr. Det är så mycket annat de ska hinna, säger Christina Björsund, som är leder flera körer i Österåkers församling.

En av dem är Tonkraft, där alla som vill vara med är välkomna. Medlemmarna är mellan 50 och 80 år. I Exaudi, som hon också leder, är de mellan 20 och 50, men hinner inte alltid till repetitionerna.

– De jobbar och har barn, så de har svårt att få ihop det.

Kanske är skälet till att yngre inte lika sugna på körsång av klassiskt snitt att det sjungs mindre i skolan i dag.

– Barnen sjunger skrämmande lite, säger Erika Alfredsson Bohlin.

I förskolan får barnen inte alltid sjunga med sina naturligt höga röster.

– De är inte vana vid det. Jag har ändå inte märkt någon nedgång i antal barn hos oss, däremot en ovana att sjunga, säger Kerstin Evén, som leder barn- och ungdomskörer i Danderyds församling.

Christina Björsund i Österåker tror att unga som hör digitalt producerad musik kan tycka det blir oöverstigligt att sjunga själva.

– Jämför man sig är det svårt att känna att man duger, säger hon. Man ska låta som någon annan hela tiden. Det är förödande för en ung röst. Och lagarbete är inte lika poppis, det kan väl också vara en förklaring.

Körsång handlar mycket om att skapa en gemensam klang. Då måste man lyssna på de andra.

– Det tar en stund innan det blir bra. Men folk vill ha belöning direkt. Man måste öva om det ska bli något. Då får man uppleva hur fint det blir till slut.

Kanske kan en mindre sånggrupp kännas bättre för den som är ovan.

Cecilia Brändström är musiklärare och leder Singing for life-grupper i Vallentuna och Vasastan.

– Vi fokuserar på glädjen och arbetar gehörsbaserat. Man försvinner lätt i en stor kör, säger hon.

Grupperna har olika nivå, precis som kyrkans körer.

– Alla kan träna upp sin sångröst. Det är som med löpning. Många tror det är något man är född med eller inte. Men är man intresserad och övar kan alla lära sig sjunga på en hyfsad nivå.