Regnet öser ner när Mitt i besöker Hela Jorden – ett odlingskooperativ i närheten av Öråkers gård, strax utanför Kungsängen. Gruppen av odlare går nu in på sin sjätte säsong av andelsodling.

Ellis Kivi, är en av flera grundare som varit med Hela Jorden sedan starten.

Ellis Kivi, är en av flera grundare som varit med Hela Jorden sedan starten.

Stefan Källstigen

– Grundtanken är att vi har ett andelsjordbruk, där personer kan bli andelsmedlemmar. Det innebär att man går in med en fast summa pengar för en säsong, säger Ellis Kivi, en av flera grundare.

Kontroll över odlingen

Ellis berättar att de alltid odlar många olika sorters grönsaker. Under högsäsongen sker skörden varje vecka, och varje andelsmedlem får då en kasse med sju olika grönsakssorter.

– Vi arbetar mestadels måndag till fredag, då har vi fullt upp med själva odlingen. Det vi slipper är att skörda i stora mängder, åka till marknaden och hoppas på att det blir sålt.

Hela Jorden återfinns strax innan Öråkers Gård. Här kan man som andelsmedlem få grönsaker leverade varje vecka under säsongen.

Hela Jorden återfinns strax innan Öråkers Gård. Här kan man som andelsmedlem få grönsaker leverade varje vecka under säsongen.

Stefan Källstigen

De har skapat en modell som ger en annan typ av kontroll.

– Vi har vissa bestämda dagar då vi välkomnar medlemmarna hit. Vi vill att de kommer ut och får en relation både till oss som odlar deras mat, och till maten de äter, säger Patrik Engborg, som också är en av grundarna till Hela Jorden.

Patrik Engborg, grundare, vattnar plantor som snart ska planteras ut.

Patrik Engborg, grundare, vattnar plantor som snart ska planteras ut.

Stefan Källstigen

Sett intresse sen pandemin

Eldsjälarna med händerna i jorden, strax intill Öråkers gård, märker av ett växande intresse för lokal matproduktion. I en orolig omvärld har frågan om livsmedelsförsörjning blivit allt mer central – men intresset har funnits länge.

Grönsaker producerade i Upplands-Bro.

Grönsaker producerade i Upplands-Bro.

Stefan Källstigen

– Jag tycker att vi redan under pandemin märkte ett kraftigt ökat intresse, och sedan dess har det bara vuxit. En utmaning är dock kostnaderna – både för mat generellt i dag, men också för våra andelar, som är ganska dyra. Nu när många har det tuffare ekonomiskt blir det kanske också svårare att vara medlem, även om viljan finns, säger Ellis.

Ines Stahlhacke, bor i Kungsängen och har varit med sedan 2023.

Ines Stahlhacke, bor i Kungsängen och har varit med sedan 2023.

Stefan Källstigen

Säljer i ladan

Kungsängenbon Ines Stahlhacke har varit engagerad i Hela Jorden sedan 2023. Hon vill också lyfta fram att gruppen säljer överskottet i ladan på Öråkers gård under helgerna.

– Just nu odlar vi fram ärtor och bönor åt företaget vi köper våra fröer från, säger hon.

Att rensa ogräs är en ansenlig del av arbetet. ETTA

Att rensa ogräs är en ansenlig del av arbetet. ETTA

Stefan Källstigen

Om allt går enligt plan kommer odlare kunna köpa fröer framställda på Hela Jorden från Nordfrö lagom till nästa odlingssäsong.

Vad betyder det för er att kunna skörda resultatet av ert arbete?

– Det är väldigt tillfredsställande. Att hela tiden få respons på det vi gör – och att kunna äta det. Det smakar gott och innehåller mycket näring. Att dessutom många andra får ta del av det vi odlar ger också en stark känsla av mening, även om vi gör något som egentligen är ganska litet.