SÖTA GUBBAR. Plocksugna Väsbybor får vänta till nästa år. Foto: Stefan Källstigen

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.

  • Publicerad 16:29, 23 jul 2021

Den här sorten tål frost bättre.

Redan förra sommaren bestämde ägarna till Upplands Väsby självplock att ställa in skörden.

– Dels hade många bär torkat bort, dels var det den pågående covid-19-situationen som satte stopp då, säger Benny Samuelsson, som driver Upplands Väsby självplock med sonen Jimmy.

Odlingen, som är ett par hektar stor, ligger på Antunavägen mellan Rotebro och Väsby. Hit brukar uppemot tusen bärsugna plockare ta sig varje år under den oftast tre till fyra veckor långa säsongen.

Men inte heller i år blir det några gubbar för självplock. Och anledningarna är flera.

– Det var gamla plantor som inte gav så mycket bär, vi hade en hel del ogräs – och så en fortsatt pandemi på det, säger Benny Samuelsson.

ODLING. Benny Samuelsson driver Upplands Väsby självplock, som även i år håller stängt. Nu har han satsat på den nya jordgubbssorten limalexia och hoppas kunna öppna till nästa sommar. Foto: Privat

Sonata och korona

Sorterna var sonata och korona, vilket kan tyckas ironiskt i sammanhanget.

– Det är en gammal sort som faktiskt heter korona, märkligt nog.

Han tycker de är beklagligt att de måste hålla stängt även i år.

– Ja, det är synd. Jag saknar odlingen, när våren kommer blir jag väldigt sugen, säger Benny.

Men skam den som ger sig. Far och son satsar i stället på nästa års odling, där man valt den nya sorten limalexia i landen.

– Den tror vi mycket på. Den här sorten tål frost bättre eftersom den blommar inne i plantan, och är på så sätt mer skyddad.

– Till nästa år ska vi vara i gång igen. Vi har inte lagt ner för gott, vi måste bara förnya materialet. Plantorna ger hyfsat bra kvalitet under 3–4 år, sedan orkar de inte mer.

Orkar du?

– Jag orkar nog några år till, det får man hoppas. Jag fyller 77 i höst, men pojken är ju bara 44, säger han och skrattar.

Jordgubbssorten limalexia

Limalexia är en relativt ny jordgubbssort som är medeltidig.

Mognar i juni och kan bära frukt hela säsongen därefter

Smaken är frisk och bären jämnstora.

Källa: Hebes

Visa merVisa mindre