Med hjälp av sex hjul, tolv kameror och gps tar sig roboten från restauranger till hemadresser på egen hand. Södermalm är först ut i piloten som omfattar 15 robotar som sedan ska delas med Solna och Sundbyberg.
– Många är redan nyfikna, när de körde förbi Björngårdsskolan började barnen skrika och vinka. Det blir nog lite buzz om det här, säger Daniel Gustafsson Raba, verksamhetschef på Foodora.
Från torsdagen börjar de rulla från Foodoras lokal på Högbergsgatan.
– Vi tittar alltid på innovativa lösningar och vill vara i framkant. Vi jobbar även för att elektrifiera vår flotta. Att bara köra med den här lilla jämfört med en bil eller moped är mycket mer energisnålt.
Ahti Heinla, grundare av Starship technologies som står för tekniken och Daniel Gustafsson Raba, verksamhetschef på Foodora.
Stefan Källstigen
Skarpt läge
Robotarna har testats av Foodora i två tidigare pilotprojekt.
– Det är nu det händer på riktigt. Äntligen har har tekniken kommit ikapp och regelverken förändrats.
Södermalm är först ut eftersom Foodora har en butik här, det finns många trottoarer och få tungt trafikerade leder. Alla leveranser sker inte med robot, däremot kan kunderna i slutet av sin beställning klicka i om de kan tänka sig att få den utkörd med robot.
– Vi ser det som ett komplement till buden. De ska inte ta deras jobb, vi har alltid stor efterfrågan på bud. Robotarna lämpar sig nu framförallt för dem som är intresserade av teknik. De kan inte åka hiss eller ta trappor, så vill du ha service hela vägen till dörren får du välja bud.
Maten läggs i ett isolerat fack för att hålla värmen. Roboten väger runt 30 kilo och åker i 6 km/h.
Stefan Källstigen
Känner av hinder
Robotarna är programmerade att känna av fotgängare och hinder omkring sig. Med hjälp av sensorer kan de manövrera sig fram eller stå still till kusten är klar.
– Vi har tusentals robotar i bruk i andra länder. Det här är inget småskaligt projekt eller test. Vi vet att tekniken fungerar, säger Ahti Heinla, grundare av Starship, det företag som står för robotarna.
Samma teknik gör att de kan ta sig över vägar – den scannar av omgivningen för att hitta en lucka då det är säkert att köra.
– Säkerhet är det viktigaste när det kommer till att i utveckla autonom teknik. Vi har gått genom år av testande där anställda följde robotarna överallt för att se att det fungerade.
Kerstin Wikström och Leif Samberg, Södermalm: "Innovation är bra. Jag tyckte den var söt, den var ju rosa. Man ser dem bra så jag tror inte man snubblar över dem," säger Kerstin. "Kul att de kör själva. På den här nivån är det okej, men inte på bilar eller tåg. Det är bra som de ersätter alla hemska motorcyklar som kör på brännolja," säger Leif.
Stefan Källstigen
Kameror och sirener
Han tror inte att det blir ett problem med folk som försöker förstöra.
– De har flera kameror och sirener som ljuder om någon försöker mixtra med den. Vi har gjort miljoner leveranser. Folk är vänliga mot robotarna och gillar dem.
Hur tror du det kommer att se ut om fem, tio år?
– Då är den här typen av leveranser väldigt vanliga.
Sparkar och klotter
Samtidigt är det inte svårt att tänka sig att irritation kan uppstå, likt den som fanns kring elsparkcyklarna när de gjorde intåg i stan.
– Klart att någon kommer försöka sparka eller klottra på dem, men det har vi rutiner för att hantera. De inspekteras varje kväll, behöver de lagas är de tillbaka ute igen efter en till två dagar, säger Daniel Gustafsson Raba.
– Jag är inte det minsta orolig. Det är en ny teknik som alla inte kommer att uppskatta, men den ersätter ett helt fordon. Skulle du ha hundrarobotar i stället för hundra fordon så blir Södermalm mer trafikvänligt och öppet. Jag tror att det här är framtiden.