Simon Vinokurs senaste projekt, Brevväxling mot ensamhet, ska hjälpa ensamma i samhället. Målet är att para ihop ensamma personer med en brevvän som de kan kommunicera med.

– Folk tror att ensamhet handlar om att vara ensam, men det kan finnas ensamma känslor även när man umgås med andra. Att få en brevvän man kan skriva med kan minska de känslorna, säger Simon Vinokur från Hammarbyhöjden.

Ensamhet kräver mycket

Han har skapat ett anmälningsformulär via det digitala verktyget Google drive, där man kan ansöka om att bli brevvän.

Från början var tanken att Brevväxling mot ensamhet skulle fokusera på ensamma personer över 70 år. Men när anmälningarna kommit in har åldern varierat.

– Jag har faktiskt fått in hela 48 anmälningar från så många olika och det är mer än vad jag trodde.

Projektet går under Mirumirupliff, ett initiativ som Simon också ligger bakom. Syftet med initiativet är att få Sveriges invånare att hitta till varandra oavsett etnisk bakgrund.

Vad händer med anmälningarna härnäst?

– Nu ska jag para ihop de olika personerna och de kommer att få lite information om sin brevvän.

Men om han själv kommer att brevväxla vet han inte.

– Det har jag faktiskt inte hunnit reflektera över ens. Tack för tipset! säger han och ler.

Lider själv av depression

Simon Vinokur har bott i Hammarbyhöjden i sju år och under tiden har han på olika sätt arbetat med inkludering via Mirumirupliff.

Han har bland annat anordnat aktiviteter för barn, vuxna, svenskar och invandrare. Därutöver har Simon Vinokur tidigare startat och drivit Integrationssegling: en båtklubb och integrationsförening i kombination.

– Jag lider själv av depression och mår bättre av att hjälpa andra. Dessutom behöver alla integreras med andra och spräcka sin egna små bubblor. Därav initiativets namn. Mirumiru betyder bubbla på mauri. Och pliff, ja, så låter det när en bubbla spräcks, säger Simon Vinokur och skrattar till.