Simon Sandström och dottern Isabella såg våren 2019 Hammarbys damer på Kanalplan. Dottern som då var nio år blev inte imponerad.

– Pappa det här är inget kul! Ingen som sjunger – inget drag. Är det här jag ska spela om jag blir proffs?

Simon Sandström som varit klackledare på Hammarbys herrmatcher tyckte att en förändring var nödvändig. Han samlade kompisar, megafoner, trummor och såg till att fler och fler kom på dammatcherna.

Den 10 oktober 2021 fick han se Hammarby krossa publikrekordet i damallsvenskan. 18 537 åskådare såg derbyt mot AIK på Tele2 Arena. Nästan dubbelt så många som det tidigare rekordet. Senare samma år fick han och dottern Isabella ta emot Sportbladets hederspris.

Firar med målvaktsträning

Simon Sandström med dottern Isabella efter att hennes Hammarbylag säkrade seriesegern i en match på Lidingö i oktober. Isabella spelar nu med Älta IF.

Simon Sandström med dottern Isabella efter att hennes Hammarbylag säkrade seriesegern i en match på Lidingö i oktober. Isabella spelar nu med Älta IF.

Petter Ekbäck

Nu uppmärksammas han alltså igen. När Svenska supporterprisets delas ut får han tävlingens hederspris.

Hälften av prispengarna på 20 000 kronor går till honom, hälften till klubben. Simon Sandström vet vad han ska göra med sin del av prispengarna. 

– Vi kommer att lägga största delen på målvaktsträning för Isabella. Hon spelar i Älta och har en jättebra målvaktstränare och det är väldigt kul att kunna köpa målvaktsträning av honom. Jättekul att kunna ge tillbaka något till henne. Det var hennes fina ord som startade allt det här.

Hoppas på publikrekord

Han hoppas att Hammarby använder sin del av priset till damfotbollen.

– När det här priset ges till klubben för något positivt inom damverksamheten vore det ju underligt att använda pengarna till något annat. Jag hoppas att man investerar något bra. Kanske något supporterrelaterat som en capoställning till klackledaren på läktaren.

Årets första tävlingsmatch blir derbyt hemma på Kanalplan mot Djurgården den 9 mars. Då hoppas Simon Sandström att arenarekordet på 3 100 åskådare ryker.

– Det är derby, helg och första gången Hammarby kliver in i en tävlingsmatch efter SM-guldet. De brukar ta in en extra läktare bakom södra kortsidan om bortalaget har några supportrar och det borde Djurgården ha. Jag tror de kan ta in 3 700.

Hemmapremiären krockar

En annan höjdpunkt den kommande säsongen blir den allsvenska hemmapremiären på Tele2 Arena mot BP den 21 april. Men matchen kolliderar med herrlagets bortamatch mot Häcken.

– Tråkigt att hemmapremiären krockar. Eventuellt åker tvåtusen Bajare för att se matchen mot Häcken. Potentiellt tusen av dem hade gått på dammatchen om matcherna inte hade krockat.

Vilken match väljer du?

– Jag går så klart på damerna. Damerna går först – alltid. Herrarna har ju sin publik. Damerna behöver mig mer på sin match än vad herrarna behöver mig på sin. Nu har vi ett ganska stort gäng som väljer damerna först när det har varit krockar. Det är väldigt kul att vi har lyckats bygga upp en egen supporterkultur kring damlaget.