Simon Sandström, 39, är född Hammarbysupporter. Han åker på alla hemma och bortamatcher med både herrarna och damerna. Hans mamma och pappa har fortfarande årskort på både Kanalplan och Tele2 Arena.
Det var framförallt herrfotbollen som engagerade honom till en början. Men en match på Kanalplan våren 2019 skulle ändra på det. Dottern Isabella som då var nio år blev inte imponerad.
– Pappa det här är inget kul! Ingen som sjunger – inget drag. Är det här jag ska spela om jag blir proffs?
Han blev stum.
– Det får vi ändra på, sa jag till slut. Jag samlade ihop en massa polare, megafoner, trummor och drog dit. Och sedan blev vi fler och fler.
Slog publikrekord
Kennedy Bakircioglüs sista matchtröja tillsammans hänger inramad tillsammans med idolen Anna Tamminens på dottern Isabellas rum.
Johan Kristensen
Han hade varit klackledare på herrarnas matcher tidigare och axlade samma roll på dammatcherna. Till en början lånade de en trumma av bandyn, men samlade sedan in pengar till en egen.
– Det är specialskinn som inte går sönder och dånar mycket, de kostar 5 000-6 000 kronor.
Nu har han lämnat över ansvaret till ”yngre förmågor” och ”vill hellre stå och njuta av fotbollen”.
Den 10 oktober 2021 fick han se Hammarby krossa publikrekordet i damallsvenskan. 18 537 åskådare såg derbyt mot AIK på Tele2 Arena. Nästan dubbelt så många som det tidigare rekordet. Senare samma år fick han och dottern Isabella ta emot Sportbladets hederspris.
– Det var verkligen jättecoolt, sa hon till tidningen om publikrekordet.
I år hade klubben ett publiksnitt på 4043 åskådare på sina hemmamatcher – även det rekord i damallsvenskan.
Den 6 juni i år slogs publikrekordet i Svenska cupen för damer när 17 623 åskådare såg Hammarby besegra Häcken på Tele2 Arena.
”Total eufori”
När damallsvenskan skulle avgöras i den sista omgången den 11 november så styrde 16 chartrade bussar mot Norrköping. Efter en samling på en pub marscherade fansen till arenan där de sammanstrålade med ännu fler supportrar.
– Det var 7 000 bajare av 8 500 inne på arenan. Troligen det största bortaföljet någonsin i svensk historia utanför Stockholm – både herrar och damer inräknat, säger han.
Efter 2-0 kunde Hammarby fira sitt andra SM-guld på damsidan. Det första kom 1985.
– Total eufori! Samtidigt var det lite tomt: ”Vad ska vi göra nu?”, säger Simon Sandström.
Hyllar tifogruppen
Simon Sandström betonar att han inte är ensam bakom publiktillströmningen. Han nämner tifogruppen som sliter i timmar för att göra unika tifon till damernas hemmamatcher, klubbens kommunikatörer och biljettansvariga.
– En person kan ta initiativ och driva på men utan alla personer runt sig skulle ju ingenting hända.
Supportrarnas massiva stöd har gett eko internationellt. Nyligen uppmärksammades Simon Sandströms och dottern Isabellas historia av den brittiska tidningen The Guardian.
Siktar på utsålt Tele2
Nu vänder han också blicken utanför Sveriges gränser.
– Går vi till gruppspelet i Champions League så fyller vi Tele2 Arena för första gången i en dammatch. Barcelona hemma – då säljer vi slut och vi säljer slut ganska snabbt. Då får vi enorma publikintäkter.
Vad säger Isabella om publiken på damernas matcher nu?
– Hon är superglad och tycker att det är hur häftigt som helst. Hon drömmer om att bli proffs och att spela i Hammarby och landslaget när hon blir stor.
Nu har han nominerats till Svenska supporterpriset. Skulle han vinna får Hammarby 30 000 kronor och han själv lika mycket.
– Isabella satsar på fotbollen och jag kommer att använda pengarna till målvaktsträning för henne. Blir det något över går det nog till bortaresor med damerna.