Vanligtvis är det plast, skräp och gammalt skrot som skräpdykaren Drutten Nygren och hans team på Hands2Ocean, tidigare Rena Mälaren, plockar upp från Stockholms vatten.

Men nyligen gjorde de ett riktigt ovanligt fynd vid Riddarfjärden – en silverskatt.

Bland det som dykarna dragit upp från sjöbotten fanns ett gäng med gamla kandelabrar, bestick, silverfat och till och med en statyett av den berömda knutna revolvern, skapad av Carl Fredrik Reuterswärd.

– Den låg där på botten och samlade sig. Det är alltid kul att hitta något annorlunda än det vanliga skräpet. Jag ska tillbaka och kolla om jag hittar något mer i dag, säger Drutten Nygren.

Teorin: Stöldgods

Fredrik Johansson, grundare av Hands2Ocean, berättar att det här är långt ifrån den typ av fynd de brukar göra.

– Det är nästan bara skit, vapen och knark vi hittar. Därför är det extra kul, säger han.

Fredrik Johansson, grundare av föreningen Hands2Ocean, tidigare Rena Mälaren.

Fredrik Johansson, grundare av föreningen Hands2Ocean, tidigare Rena Mälaren.

Johan Åkesson

Han har en egen teori om varför silverskatten hamnade på botten av fjärden.

– Kanske har några småtjuvar stulit saker från olika ställen, och när de kommit till kajen, kanske jagats av polisen, så har de kastat det i vattnet. Min känsla är att det har legat där ett tag – kanske i tio år, säger han.

Oväntade historier

Hands2Ocean har delat bilder på fyndet på sina sociala medier, men än så länge har ingen hört av sig med några upplysningar om var sakerna kommer ifrån.

– Vi kommer att lämna in det till polisen så får vi se om de kan känna igen det, säger Fredrik Johansson.

Drutten Nygren tycker alltid det är spännande att få veta historierna bakom de fynd de gör. Han minns särskilt när de en gång hittade en väska vid nattklubbsbåten Patricia, och det visade sig att två personer hade ramlat i vattnet, förlorat sin väska – och aldrig fått den tillbaka. Eller när de hittade en gammal kamera vid Nyckelviken, och bilderna på den fortfarande var intakta, trots att kameran legat på botten i tolv år.

– De mest skumma grejerna har kommit fram, säger han.

Känner du igen fynden i silverskatten? Tipsa redaktionen.