Författare Mikael Nyman som skrivit bok om ubåtsjakten Hårsfjärden. Nu är han aktuell med uppföljaren. Foto: Stefan Källstigen

Sigtunaförfattare släpper ny thriller

Debutboken blev en succé. Nu släpper författaren Mikael Nyman från Sigtuna uppföljaren. – Man är aldrig en bättre författare än sin senaste bok, säger han.

  • Publicerad 09:43, 4 maj 2021

Sigtunaförfattaren Mikael Nyman är högaktuell med en ny bok. Det handlar om uppföljaren till hans debutroman, Operation Notvarp, som blev en storsäljare.

Den första boken handlar om en verklig händelse, ubåtsjakten i Hårsfjärden, men är uppblandad med påhittade scenarion.

Mikael Nyman, som själv länge haft ett stort intresse i historia och försvaret, har i researchen lagt åtskilliga timmar på att gå igenom mikrofilmsarkiven.

– Jag gick igenom alla de stora dagstidningarna och hela nyhetsflödet om ubåtsjakten i Hårsfjärden och lade ett pussel och ett sjökort bredvid. Då såg jag hur ubåtsjakten hade rört sig och vad som hade hänt, säger Mikael Nyman.

Såg mönster

Pusslet som Mikael Nyman lade avslöjade även de svarta hålen i tidslinjen. Sådant som det inte rapporterades om på de dagliga presskonferenserna från Berga. I dessa svarta hål kunde Mikael Nyman färglägga huvudkaraktärerna, Sveriges överbefälhavare, marinchefen och Must-chefen.

Dessa tre har en lika central roll i bok nummer två, Marskalkstaven, av det som är tänkt att bli en trilogi.

– Här har jag tagit händelser från 60-, 70-, 80- och 90-talet och det handlar inte enbart om ubåtar längre. Det är flera stora händelser under kalla kriget, ihopbakade till en berättelse, säger han.

De problem som Sverige brottades med för 40 år sedan när landet befann sig mellan Nato och Warzawapakten tenderar nu att komma tillbaka.

– Liknande saker är på tapeten nu med. Väpnade konflikter eller terrorattacker – så boken är absolut aktuell i dag.

Alltid velat skriva

Att Mikael skulle bli författare kom inte som en överraskning. Skrivandet har alltid legat honom nära.

– Jag har alltid velat skriva och så tog jag tag i saken och började skriva några kapitel. Sedan läste jag en bok om hur man ska skriva böcker, och då började jag om.

Den första boken skrev han faktiskt två gånger. När Mikael var klar skrev han två manus till och gick sedan tillbaka och skrev om boken. Han kände att han kunde göra den mycket bättre.

Vad är det som gör din bokserie speciell?

– Det är en spännande berättelse som gör en påmind om historien, men där man samtidigt själv på egen hand kan dra kopplingar till nutid och sedan dra ut tanketråden in i framtiden.

Författare Mikael Nyman som skrivit bok om ubåtsjakten i Hårsfjärden. Nu är han aktuell med uppföljaren. Foto: Stefan Källstigen

Mikael Nyman

Ålder: 52 år.

Bor: Sigtuna, uppväxt i Skåne

Gör till vardags: Är marknadsanalytiker inom privata sektorn. Har tidigare arbetat på regeringskansliet.

Aktuell: Precis släppt sin andra bok, Marskalkstaven på egna förlaget Notvarp förlag.

Kommande projekt: En uppföljande tredje bok i thrillerserien.

Favoritplats i Sigtuna: Finner ro vid Sigtunastiftelsen byggnader.

Visa merVisa mindre

Sju saker att göra i Sigtuna kommun på sommarlovet

Nyheter Basketturnering, street art-workshop och upptäckarpromenad Sommarlovet har nyligen börjat för kommunens barn och ungdomar men vad ska man göra om man är kvar hemma? Mitt i Sigtuna listar 7 saker som är gratis upp till 19 år.tisdag 5/7 12:00

Brand i vedpanna i Odensala

Nyheter Ingen person kom till skada under branden Det brann i en vedpanna under söndagskvällen. Ingen person kom till skada och det var inte risk för någon spridning av branden som ägde rum i Odensala.måndag 27/6 10:57

Ny lågprisparkering öppnar vid Arlanda

Nyheter Parkeringsplatsernas Ryan Air En ny långtidsparkering har öppnat vid Arlanda. Det som sticker ut är priset.söndag 26/6 16:08