Under förra valet rapporterades det in fler incidenter i samband med röstningen än tidigare runt om i Sverige, och enligt Valmyndigheten finns det ett ökat hot mot demokratin.

Sigtuna kommun har därför valt att lägga ett större fokus på valsäkerhet inför höstens val, enligt ett pressmeddelande.

Säkerhetsutbildning för politiker

Kommunen vill både att invånarna ska känna trygghet vid vallokalen och att de politiska företrädarna ska känna sig säkra under valrörelsen. Därför har de bland annat arrangerat en säkerhetsutbildning för politiker, där de fått många konkreta tips kring vad de ska tänka på och hur de ska agera vid exempelvis torgmöten.

– Det är en så kallad awarenessutbildning, där politiker lär sig att uppmärksamma saker på ett nytt sätt. Inte bara på möten, utan även i vardagen, säger Ulf Lamvert, säkerhetsstrateg i Sigtuna kommun.

Han berättar att de förtroendevalda ska lära sig att tänka på ett nytt sätt kring saker som händer runt omkring dem. Öka uppmärksamheten, helt enkelt.

– Det kan vara vardagssituationer, som när de är ute och handlar eller rör sig på stan. Någon person kan verka suspekt. Man lär sig även att backa ur situationer som inte känns rätt.

Inte mer utsatta

Han påpekar dock att just Sigtunas politiker inte är mer utsatta än andra i landet.

– Säkerheten och valsäkerheten har höjts i hela landet. Det förändrade spänningsläget i världen i och med kriget i Ukraina har även satt demokratin i fokus.

Vad gäller säkerheten i vallokalen har man tittat på saker som att det nu bara får vara en bakom valskärmen, hur köerna ska ordnas och vem som ska hämta valsedlar.

– Allt kommer att ske på ett mer ordnat sätt, säger Ulf Lamvert.

Säkerhetsarbetet är dock inte nytt i Sigtuna.

– Kommunen har ett högt säkerhetstänk och jobbar mycket med trygghet. Vi har sedan tidigare ett trygghetscenter i Märsta centrum där strateger, polis och brandpersonal har ett nära samarbete.