En nyhet för personer som vill åka ut på sjön men inte har en båt eller inte kan speciellt mycket om båtliv lanseras nu i Sigtuna och ett fåtal andra städer i Sverige.

– Jag själv är landkrabba men det här är ett bra alternativ. Man vet ju hur det är att hyra en trampbåt med familjen. Barnen tycker att det är kul att trampa i fem minuter och sedan sitter du där och flåsar. På den här slipper man sådant, det är som en trampbåt 2.0, säger Jonas Eriksson som varit med och startat företaget.

Jonas Eriksson, Sigtunabon och entreprenören satt tidigare som en av drakarna i tv-programmet Draknästet. Det var där som idén till dessa båtar presenterades och som Jonas nappade på.

– Jag tänkte direkt på Sigtuna och hur bra de skulle passa här. Hit kommer många turister och staden är underbar. Men det är inte många som har sett staden från vattnet.

Sigtunabon och ex-domaren i fotboll Jonas Eriksson driver ett flertal lokala företag  satt tidigare som en av drakarna i tv-programmet Draknästet.

Sigtunabon och ex-domaren i fotboll Jonas Eriksson driver ett flertal lokala företag satt tidigare som en av drakarna i tv-programmet Draknästet.

Jens Kassnert

Går i fem knop

Elbåtarna drivs av en stor solpanel och går i fem knop och dessa kan man förboka eller hyra vid Våfflan nere vid hamnen. Företaget bakom är nystartat och den här typen av båtar är de första i sitt slag. I Sigtuna kommer tre båtar att ligga.

– Vi har gjort båtplatserna lättillgängliga och även så att det är lätt att komma i och sedan lägga till. Man behöver inte kunna massa knopar och sånt utan hakar fast båten med en hake bara, säger Victor Blomgren som är vd för Bowter i Sigtuna.

På båtarna är det vanligt sjövett som gäller. Med andra ord är det inte tillåtet att köra båt om man är berusad.

Båtarna har testats och är redo för att hyras ut.

Båtarna har testats och är redo för att hyras ut.

Jens Kassnert

Exklusivt för Sigtuna

I båten finns en skärm där man kan läsa digitala sjökort, annan väsentlig information som väderprognoser och föreslagna rutter i området. Det finns ett bord som man även kan sänka ner till en solbädd och solpanelen längst bak fungerar även som badbrygga.

– Man startar båten med hjälp av en app precis som med elcyklar eller elsparkcyklar och sedan är det bara att köra. Den är väldigt hållbar och det finns flytvästar i båten redan, säger Victor Blomgren.

Man kan åka sex personer i en båt. I nuläget finns dessa båtar endast i Sigtuna i länet men företaget tittar på möjligheter att kunna hyra ut i Stockholm city.

– Det här blir lite exklusivt för Sigtuna i nuläget, säger Jonas Eriksson.

Även personer som inte är båtvana kan hantera båten.

Även personer som inte är båtvana kan hantera båten.

Jens Kassnert