Har Sigtunas järnväg spårlöst försvunnit eller gömmer sig den någonstans?

– Till saken hör att det aldrig byggdes någon järnväg till Sigtuna vilket är unikt, säger Sigtunaförfattaren Crister Mattsson samtidigt som han går ut på bryggan.

Crister har skrivit flera böcker om Sigtuna. Denna bok blir författarens tionde bok i ordningen och handlar om något som inte finns – en järnväg.

Inspirationen till boken hittade Crister i en tidskrift som hade ett temanummer om järnvägar i Bergslagen. I den fanns en karta över alla järnvägar, bruk och gruvor. Alltsammans var anslutet till järnvägar för att kunna transportera varor.

– Sigtuna ligger strategiskt placerad vid vattnet. Det var ju vattenvägen som gjorde att man bildade den här staden från början. Många av de järnvägar som fanns i Bergslagen ledde till farleder i vatten, säger Crister.

I Sigtuna trängs minnesmärken från medeltiden och vikingatiden och arvet från den tiden står kvar än i dag. Enligt Crister tack vare att det aldrig byggdes någon järnväg till Sigtuna. Staden fick bevaras.

Crister har också arbetat med IT-infrastruktur och anser att kommunikationen är det viktigaste drivkraften för samhällets utveckling. Det blev till en grund i boken.

– Jag snöade in på det här med hur viktig kommunikationen var för samhället. Och hur viktig just järnvägen var för samhällsutvecklingen. Det fanns kommunbeslut och pengar så det fanns alla förutsättningar att bygga järnväg här.

Av någon anledning blev det ändå inga räls vilket Crister menar bidrog till stadens framgång.

– Tiden stod då still här. Det blev ingen utveckling som vi har sett på andra ställen där man haft industriorter.

När Crister går längs vattnet och berättar om sin bok inser han att läsaren behöver ha ett intresse i infrastruktur och kommunikation för att uppskatta boken.

– Det här kan ju låta så där lagom upphetsande men jag har försökt väva in lite roliga historier kring det här. Det blev bra till slut, säger han och skrattar.