Christer Mattsson författare i Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

Sigtuna bevarade sin charm utan tåg

Crister Mattsson har skrivit flera böcker om Sigtuna. Nu släpper Sigtunaförfattaren sin nya bok "Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö”.

  • Publicerad 15:53, 13 mar 2021

Tiden stod då still här. Det blev ingen utveckling som vi har sett på andra ställen där man haft industriorter

Har Sigtunas järnväg spårlöst försvunnit eller gömmer sig den någonstans?

– Till saken hör att det aldrig byggdes någon järnväg till Sigtuna vilket är unikt, säger Sigtunaförfattaren Crister Mattsson samtidigt som han går ut på bryggan.

Crister har skrivit flera böcker om Sigtuna. Denna bok blir författarens tionde bok i ordningen och handlar om något som inte finns – en järnväg.

Inspirationen till boken hittade Crister i en tidskrift som hade ett temanummer om järnvägar i Bergslagen. I den fanns en karta över alla järnvägar, bruk och gruvor. Alltsammans var anslutet till järnvägar för att kunna transportera varor.

– Sigtuna ligger strategiskt placerad vid vattnet. Det var ju vattenvägen som gjorde att man bildade den här staden från början. Många av de järnvägar som fanns i Bergslagen ledde till farleder i vatten, säger Crister.

I Sigtuna trängs minnesmärken från medeltiden och vikingatiden och arvet från den tiden står kvar än i dag. Enligt Crister tack vare att det aldrig byggdes någon järnväg till Sigtuna. Staden fick bevaras.

Crister har också arbetat med IT-infrastruktur och anser att kommunikationen är det viktigaste drivkraften för samhällets utveckling. Det blev till en grund i boken.

– Jag snöade in på det här med hur viktig kommunikationen var för samhället. Och hur viktig just järnvägen var för samhällsutvecklingen. Det fanns kommunbeslut och pengar så det fanns alla förutsättningar att bygga järnväg här.

Av någon anledning blev det ändå inga räls vilket Crister menar bidrog till stadens framgång.

– Tiden stod då still här. Det blev ingen utveckling som vi har sett på andra ställen där man haft industriorter.

När Crister går längs vattnet och berättar om sin bok inser han att läsaren behöver ha ett intresse i infrastruktur och kommunikation för att uppskatta boken.

– Det här kan ju låta så där lagom upphetsande men jag har försökt väva in lite roliga historier kring det här. Det blev bra till slut, säger han och skrattar.

Namn: Crister Mattsson.

Ålder: 70+.

Bor: Sigtuna.

Familj: Ja.

Aktuell med: Ny bok om Sigtuna.

Favoritplats i Sigtuna: Museets gård, platsen där staden grundades.

Visa merVisa mindre

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38