DÖMD. Efter att ha överfallit flera kvinnor både i Rågsved och på Södermalm kunde mannen till slut gripas. Nu är han dömd. Foto: Google Maps / Mitt i

Serievåldtäktsman fast efter omfattande utredningar

En serievåldtäktsman satte skräck i Rågsved sommaren 2019 – och senare överfölls flera kvinnor på Södermalm. Efter en stor polisutredning kunde mannen till slut gripas och nu är han dömd, rapporterar DN.

  • Publicerad 10:04, 25 feb 2021

Sommaren 2019 skedde flera överfall och en fullbordad våldtäkt i Rågsved, där polisen misstänkte att en och samma gärningsman låg bakom brotten, då förfarandet var likartat. Mannen följde efter sina offer och överföll dem sedan inne i deras lägenheter.

– Tillvägagångssättet fick alla larmklockor att ringa. Det var varken första eller sista gången den här mannen slog till, säger Åsa Hansson, i dag kriminalkommissarie och biträdande chef på grova brott i region Syd, till DN.

Efter våldtäkterna: Polisen har stärkt närvaron i Rågsved

Polisen satsade stora resurser på att hitta honom. Bland annat gick de igenom alla tillgängliga filmer från övervakningskameror, dörrknackning genomfördes och polisens gärningsmannaprofilgrupp kopplades in. Under hösten 2019 gick polisen ut med en fantombild på mannen. De fick in mängder med tips och gick till botten med alla.

Men utredningen fick inget genombrott.

Nya överfall på Södermalm

Under hösten 2020 blev en 23-årig kvinna på Södermalm förföljd av en man, som senare överföll henne i ett trapphus på Bondegatan. Senare samma natt genomfördes ett liknande överfall på en kvinna i Hammarby Sjöstad. Polisen insåg att det kunde röra sig om samma gärningsman som i Rågsved – och i trapphuset på Södermalm lyckades polisen senare säkra ett fingeravtryck på en glasflaska mannen hade med sig.

Plötsligt hade de nu något att gå på.

– Vi började med att ta in all film från alla tillgängliga övervakningskameror i området. Våra analytiker lyckades upptäcka en man som fångade deras intresse, säger Camilla Erixon, utredare på grova brott i polisområde city, till DN.

18 månader gammal överfallsvåldtäkt kan klaras upp

Bland annat kunde de se att mannen köpte cigaretter och öl på en 7-Elevenbutik på Götgatan. Han betalade med kort, vilket gjorde att polisen till slut lyckades komma åt mannens identitet.

Mannen blev anhållen i sin frånvaro. Den 28 oktober kunde han till slut gripas efter en tids spaning. När han topsades blev det träff – från våldtäkten i Rågsved 2019.

– Beskedet var så... skönt. Framför allt för målsägarna som därmed kom att få åtminstone något slags upprättelse, säger Åsa Hansson till DN.

Polisen kopplade inte ihop överfallen mot kvinnor i Rågsved

Dömd – men förnekar brott

Mannen har nu dömts till sex års fängelse och utvisning i 15 år för bland annat våldtäkt, försökt till våldtäkt, två fall av människorov och ett fall av försök till människorov.
Trots gedigen bevisning förnekar mannen brott och ska enligt DN överklaga domen.

200 personer ska topsas efter våldtäkter i Rågsved