Det är fredag eftermiddag och den omtalade Spanienvärmen har nått 28 grader.

Vid en av bryggorna på Trälhavets båtklubb norr om Stockholm fixar Ann Furbäck till förseglet till sin ”Effie.”

Hon fyller upp utombord-aren med bensin från fem-litersdunken. Sätter fast den obligatoriska svenska flaggan i aktern och rycker igång motorn.

Vindby på vindby fläktar välkommet våra ansikten.

– Att man ser så långt, att man är ensam med dessa ytor. Att du möts av väder och vind. Att du liksom lever det ”enkla” livet, utan bekvämligheter. Det är det jag gillar mest, säger Ann.

Att bara försvinna ut, ha 30 000 öar att välja på och hitta sina egna badvikar. Vi antar att det är därför man skaffar båt?

Segelbåten som Ann köpte för 35 000 kronor för fyra år sedan används väl. Så gott som varje helg under sommarhalvåret.

– Pappa växte upp med farfars båt. Seglandet har varit en stor del av pappas identitet. Och har blivit en stor del av min. När jag var 14-15 år hyrde han en segelbåt åt oss ungdomar, som vi hade helt själv. Då fastnade jag.

Vad är det bästa med båt?

– Man får ju både havet, skärgården och naturen på en och samma gång. För mig är naturupplevelsen större än själva sporten.

Köpa och hyra båt populärt

Vi har kommit ut i Trälhavet och det är dags att sätta segel. Anns blick blir skarpare, mer noggrann. Detta är den svåraste delen. Det tar en bra stund att få ordning på allt och vinden slår.

Preliminära siffror från Sweboat, båtbranschens riksförbund, visade tidigare i år att försäljningen av nya båtar ökade med minst 25 procent under pandemiåret 2020.Enligt förbundetär efterfrågan på en båt ännu större i sommar. Det betyder dock inte att båtförsäljningen ökar ytterligare, enligt Sweboats vd Mats Eriksson.

– Det finns för få nya båtar att leverera och då försöker folk hyra i stället. Men alla uthyrningsbara båtar ser ut att vara fullbokade för denna sommar, säger han.

Enligt prylsajten Blocket ökade antalet båtannonser med 21 procent under 2020, och prisutvecklingen på begagnade fritidsbåtar gick upp med elva procent. Sajten har liksom Sweboat spått att intresset för fritidsbåtar ökar ytterligare denna sommar.

Liten motorbåt bra början

Ann Furbäck tror att det ökade intresset för sjön började innan pandemin slog till.

– Det följer den allmänna trenden. Folk vill ut och se naturen, hajka och vandra här hemma i Sverige. Och i Stockholm har vi ju en otroligt fin skärgård.

Hennes så kallade H-båt är rätt spartansk, tycker hon själv.

– Den är från 1977. Sedan har jag köpt till nya segel och ny utombordsmotor.

Ska man ha segelbåt eller motorbåt?

– Två grupperingar tycker olika där, säger Ann och skrattar.

– Min segelbåt går i sex knop högst. En motorbåt i 20 knop drar ju enkelt förbi oss. Jag väljer segelbåt, men det är inte fel att börja med en liten motorbåt. Det är mycket att lära sig kring seglingen. Jag är tacksam att jag fått med mig så mycket kunskap.

Ska man gå kurs innan?

– Förarintygskurs är bra. Lära sig navigera och väjningsreglerna. Och du måste visa hänsyn när du är ute. Jag har även tagit hjälp av Facebook-grupper. Både när det gäller att segla och att lära känna andra båtmänniskor.

Om man har små barn med?

– Det är nog bra om de inte är i närheten just när man ska lägga till. Och se till att de alltid har flytväst på.