Vintern närmar sig med stormsteg och med anledning av det är det snart dags för att göra det julfint på en rad torg runt om Stockholm. De brukar utrustas med ljus, sittplatser och vinterväxter, vilket är en del av trafikkontorets satsning Levande Stockholm.

– Vi vill skapa platser där stockholmarna kan känna sig trygga och trivas. De ska vara inbjudande, något man inte bara skyndar förbi utan gärna stannar vid ett tag, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Nu har staden släppt listan över de platser som ska lysa extra i vinterrusket.

I vintras gjordes sju torg om. Nu ska 13 platser göras fina.

– Det är ett projekt som är otroligt uppskattat och det kan växa än mer. Det är en stor utökning som sker i år och vi har medel i budgeten som gör att vi kan växla upp ännu mer kommande vintrar, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Först i stan

Samtidigt får Stockholm sin allra första vintergågata – Swedenborgsgatan, sträckningen mellan Sankt Paulsgatan och Högbergsgatan. Det betyder att den ska möbleras och kläs i vinterskrud.

Om det är både sommar- och vintergågata, betyder inte det är att det helt enkelt är en gågata nu?

– Jo, det kan man säga, fast den ändrar skepnad under året. Men det gör den till en gågata året om. Vi provar det, och får se hur det fungerar.

Platserna rustas löpande med start i slutet av oktober. Alla ska stå färdiga till första advent, 28 november.