Tommy, 35, och två av hans kollegor var i veckan på ön Kärsön mitt emot Drottningholms slott i samband med en brandövning.

– När vi klev iland och skulle slänga ut brandslangen tänkte jag ”det där lövet ser ju precis ut som en sköldpadda”, säger Tommy till Mitti.

Han tänkte dock inte mer på det utan fortsatte övningen.

Ett livs levande löv

En stund senare var de tillbaka vid båten.

– Då såg jag plötsligt att ”lövet” fällde ut benen och hoppade ner i vattnet. Jag fattade ingenting.

Tommy tittade ner i vattenbrynet, såg att något rörde sig under ytan och plockade upp en livs levande sköldpadda, något som P4 Stockholm var först att rapportera om.

– Jag höll i sköldpaddan och funderade på vad vi skulle göra. Då fällde den ut huvudet ur skalet och tittade på oss.

Egen pool på brandstationen

Sköldpaddan fick åka med båt till Ekerö brandstation där personalen byggde en liten hage och fixade mat och vatten till den, samt ett litet bad med hjälp av en djup ugnsplåt.

– Den hänger kvar här och verkar må bra. Vi får se vad som händer, det bästa är om någon med rätt kunskap, och som håller den kär, vill ta hand om den, säger Tommy.

Hittegods som ska avlivas

Jonas Wahlström på Skansen-Akvariet har dock inte lika ljusa förhoppningar om sköldpaddans framtid. Han tycks heller inte höja nämnvärt på ögonbrynen när han får höra om brandmännens fynd.

– Sköldpaddor är inte gjorda för vårt klimat och den kan säkert vara ganska utmattad. Men det handlar nog om en rödörad vattensköldpadda, och de klarar sig faktiskt i kallt vatten och överlever även om det kommer lite frost och snö.

Dagarna är räknade

Sköldpaddan är rent formellt ett hittegods som ska lämnas till polisen. Och då brukar de köras av en patrull till Skansen, där den sedan avlivas.

– Den rödörade vattensköldpaddan är det en så kallad invasiv art och då ska den avlivas, det är det enda alternativet, säger Jonas Wahlström.

Hur tror du den hamnade i Mälaren?

– Den är utkastad, helt säkert. De där sköldpaddorna är små och söta när man köper dem. Några år senare är de stora som tallrikar och biter fingrarna av barnen. Förr hade vi sommarkatter, nu har vi sommarreptiler. Vi får in en 50-60 olika typer av reptiler varje år som hittats i naturen i Stockholmsområdet, allt ifrån sköldpaddor till boa- och pytonormar.