2009 slog Liljeholmsgallerian upp portarna, och förvandlade området till en livlig handelsplats. Bara några år senare började ägaren Citycon fundera på att expandera.

Nu har de omfattande planerna fått konkret form, i ett förslag till detaljplan. Av det framgår att Citycon vill bygga 70 000 nya kvadratmeter med kontor, hotell, handel, bostäder, krogar, kaféer, mötesplatser och kultur – och det kan bli biograf och bibliotek.

– Vi har haft dialoger med både handlare och andra, som bor och verkar i området. Deras önskemål och dialogen med Stockholms stad har inspirerat oss i vårt utvecklingsarbete, säger Veronica Palmgren, utvecklingsdirektör för Citycon Sverige.

Spåret däckas över

Som Mitt i tidigare har berättat ska hela spårområdet däckas över. Där ska sedan tre tiovåningshus byggas, liksom en hotellskrapa med 200 rum, längre upp mot Nybohov.

Liljeholmstorget får alltså en betydligt högre skyline än i dag. Även dagens galleriabyggnad blir högre och länkas samman med de nya husen genom stråk.

Inglasad plaza

Dessutom blir det ett inglasad plaza upp till Nybohovsbacken, med utsikt mot Trekantsparken. Här ska man kunna slå sig ner och luncha, fika eller jobba.

– Stråket gör det också mycket lättare att ta sig från Nybohov till Liljeholmstorget än i dag. Tillsammans med Stockholms stad har vi identifierat det som viktigt, säger Veronica Palmgren.

I jätteprojektet ingår också att förbättra det som inte fungerar så bra i dag. Dit hör Liljeholmstorget. Många upplever torget som otryggt och trafikosäkert. I framtiden ska det vara en mer gästvänlig plats, är ambitionen.

Bostäder vid parken

120 nya bostadsrätter planeras också, på en parkering vid Trekantsparken. Enligt Veronica Palmgren påverkar det knappast parken.

– Grönskan som tas bort i projektet är marginell eftersom vi bygger på det överdäckade spårområdet och på en parkering, säger hon.

År av byggstök

Om allt går som planerat däckas spårområdet över 2023–2025. Sedan startar själva bygget. Först 2029 ska allt vara klart, så de som bor och verkar i området får räkna med en lång period av byggstök. Vilken kostnad man kalkylerar med går Citycon inte gå ut med än.

– Det väntar vi med tills vi kommit längre i processen. Men vi säkrar förstås ekonomin i projektet, säger Veronica Palmgren