När det preliminära valresultatet var klart på måndagsmorgonen stod det klart att Sverigedemokraterna ökat i Väsby. Partiet gick från 12,9 procent av rösterna till 14,9 procent – en ökning med två procentenheter. Det gör partiet till det tredje största i Väsby efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

Varför har det gått bra för SD i Väsby?

– Tittar man rent krasst har vi vunnit på trygghetsfrågan, där vi är starka. Så sent som för en vecka sköts det på en villa i Upplands Väsby, säger gruppledare Samuel Stephan (SD).

Han är nöjd med det preliminära valresultatet, men hade ändå önskat fler röster.

– Jag hade hoppats på att vi skulle bli större än vad vi blev. Vi hade hopp om att bli näst största parti i Väsby.

Starka i Smedby

Sitt starkaste stöd har SD i södra Smedby, där partiet fick 25 procent av rösterna, och i norra Smedby och Prästgårdsmarken, där man landade på 20 procent.

– Smedby har historiskt sett varit ett stökigt område. Det har brunnit bilar och varit otryggt. Väljare som är missnöjda med utvecklingen i sitt område tenderar att lägga sin röst på oss, säger Samuel Stephan.

SD har tidigare stått utanför både styre och opposition den gångna mandatperioden.

Vill ni ingå i styret nu eller stå vid sidan om?

– Jag skulle vilja påstå att det är ett absolut krav att ingå i ett styre. Vi har ju haft en vågmästarroll, men nu finns det möjlighet att bilda styre.

Samuel Stephan för fram M, KD, VB, SD som en tänkbar koalition utifrån den preliminära mandatfördelningen. Han utesluter inte heller L i en koalition.

– Med 28 mandat skulle vi få en klar majoritet. Det hänger ju dock så klart på hur de andra partierna ställer sig till detta.

Men alla verkar inte så sugna på att sitta i samma styre som ni?

– Det är lätt att säga att man ska stänga dörrar. Det kanske inte blir någon majoritet åt något håll. Då får de pussla fram en majoritet eller prata med oss.

Men om de säger tvärt nej?

– Den förhandlingen kommer att vara väldigt dyr. Kan vi inte ingå i ett styre vill vi ha ett rejält politiskt innehåll i den politiska plattform som läggs fram gemensamt. Inget är omöjligt, men i slutändan har jag ett ansvar gentemot de Väsbybor som lagt en röst på oss.

Inför valet 2018 hade SD tio kandidater på valsedeln till fullmäktige i Väsby. Då fick de sju mandat plus tre ersättare.

– Under mandatperioden har vi haft fyra avhopp på grund av sjukdom samt flytt från kommunen. Vi har inga politiska vildar. Inför detta val har vi dubblat antalet kandidater från 10 till 20, så det ska inte vara några problem att fylla mandaten, säger Samuel Stephan.