Efter den senaste tidens kaos i det politiska styret i Sigtuna kommun är det nu klart vilka som leder kommunen framåt. Det blir M, SD, KD och SfS.

Tillsammans får partierna 32 av 61 mandat i fullmäktige och därmed majoritet. Tidigare styrdes kommunen i minoritet med 29 mandat.

De fyra partierna anser att förtroendet för C och L, som valde att lämna kommunstyret i protest mot Olov Holst (M), är skadat.

– Det skadade förtroendet mellan partierna i kommunledningen efter C och L’s avhopp gjorde det omöjligt att fortsätta samarbeta i tidigare konstellation. Att förhandlingarna också ledde till att Sigtuna nu kan styras av en kommunledning med egen majoritet tryggar det framtida arbetet för en ännu bättre kommun, säger gruppledarna för M, SD, KD och SfS, säger gruppledarna i den nya majoriteten i ett gemensamt uttalande.

"Inte förvånad"

För Gill Brodin, gruppledare i Centerpartiet, kom inte detta besked som en överraskning.

– Jag är inte förvånad, jag har väntat på att den här dagen ska komma, säger hon.

Efter att Olov Holst avgick öppnade både C och L för att ingå i kommunstyret igen.

– Men det enda vi fokuserade på då var att göra budgeten klar och den spikades på kommunstyrelsens möte igår.

Nästa vecka fattas beslut om mål och budget för 2024. En budget som både C och L har varit med och tagit fram.

– Även om SD nu ingår i kommunstyret har de inte haft en möjlighet att påverka budgeten, säger Gill Brodin.

Efter anklagelserna: Olov Holst (M) avgår

Olov Holst (M) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna efter anklagelser om bristande ledarskap och härskarteknik.

Olov Holsts har anklagats för bristande ledarskap och kränkande behandling av de tidigare samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Kris i politiken

Förra veckan valde C och L att lämna samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Sedan dess har det varit osäkert hur kommunen ska styras.

– Det huvudsakliga skälet till att jag väljer att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande är att jag just nu utgör det avgörande hindret för att Sigtuna ska kunna fortsätta styras av Moderaterna i en borgerlig samverkan. Om det är jag personligen som står mellan ett fortsatt borgerligt styre och en återgång till det kaos ett socialdemokratiskt styre skulle innebära är mitt val enkelt, säger Olov Holst i ett pressmeddelande.

Anklagelserna mot honom kommenterar han på följande sätt:

– Det är olyckligt att man nu väljer att diskutera mitt ledarskap i media istället för att ta det med mig eller Moderaterna i första hand. Jag har säkert varit såväl förbannad, raljerat i onödan och uppfattats som väldigt krävande, både av män och av kvinnor. Det har dock aldrig varit min mening att kränka någon, vilket de flesta också förstått. Men jag som person kan aldrig vara viktigare än arbetet med att göra livet bättre och lättare för kommuninvånarna.

Beslut nästa år

Beslutet om vem som nu blir kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun föreslås fattas av kommunfullmäktige på sammanträdet den 1 februari 2024. Under tiden tar Mats Weibull (M),vice ordförande i kommunstyrelsen över.

Olov Holst (M) avgår som KSO i Sigtuna.

Olov Holst (M) avgår som KSO i Sigtuna.

Stefan Källstigen

M-ledaren i Sigtuna avgår efter anklagelserna

Samarbetspartierna lämnade styret förra veckan