Nu har alla valdistrikt i Järfälla räknats en första gång. När det gäller mandatfördelningen är det bland ytterkantspartierna som har rört sig sedan i går, onsdag.

Vänsterpartiet får 10,6 procent av rösterna, en ökning på 1,8 procentenheter jämfört med förra valet, och kniper ännu ett till mandat när de sista distrikten har räknats. De går från 5 till 7 mandat i kommunfullmäktige.

I går, onsdag, såg det ut som att Sverigedemokraterna skulle få behålla sina 8 mandat. Men partiet tappar ett mandat och landar på 7. SD backar 0,6 procentenheter sedan förra valet.

Inget styre klart

Ännu är det inte klart vilka som kommer att styra kommunen kommande mandatperiod då inget av blocken får majoritet på egen hand.

Och det finns en parameter som fortfarande kan röra om i den politiska grytan. Övriga anmälda partier ökar nämligen från 1,10 till 4,3 procent. Vilka partier som står bakom siffrorna redovisas först när länsstyrelsen har räknat rösterna.

De fyra partier som ställde upp, och som inte sitter i fullmäktige, är Medborgerlig samling, Granskning Järfälla, Alternativ för Sverige och Kristna värdepartiet. Om ett parti står för minst 2 procent av rösterna kommer de in i fullmäktige – och kniper därmed mandat från andra partier.

Som det ser ut nu behåller Socialdemokraterna platsen som det största partiet i kommunen med 31,5 procent av rösterna och kniper 20 mandat i fullmäktige. Sedan förra valet har de ökat med 3,1 procentenheter.

Moderaterna tappar 3,6 procentenheter, vilket innebär att de fått 20,9 procent av rösterna och tappar två mandat.

Liberalerna tappar 1,6 procentenheter, men behåller sina mandat sedan 2018.

Även Kristdemokraterna och Miljöpartiet går back med 1,3 procentenheter respektive 1,2 procentenheter och förlorar varsitt mandat.

Centerpartiet går upp 0,4 procentenheter och kniper ett till mandat.

Innan valresultatet slås fast ska även länsstyrelsen räkna rösterna. Ett helt slutgiltigt resultat väntas komma i slutet på veckan.

https://www.mitti.se/nyheter/valframgang-for-s-i-jarfalla-moderaterna-tappar/repvil!Lu@4FNQpsEGwZrLfpjL6SA/

https://www.mitti.se/nyheter/sd-och-c-kan-fa-nyckelroller-i-jarfalla/repvil!EjVh@dGeWNkTfTo7ZvnVnQ/

https://www.mitti.se/nyheter/svart-for-blocken-att-fa-egen-majoritet-i-jarfalla/repvhw!hyuBEZWtaMom8QTovVQJw/