Moderaterna i Botkyrka meddelande häromdagen att de går vidare in i förhandlingar med flera partier i ett försök att ta över makten i kommunen sedan nuvarande S-ledda styre desarmerats kraftigt på kort tid.

Om förhandlingarna skulle falla vore ett nyval på sin plats, menar Sverigedemokraternas gruppledare Max Möllerström, något som Sveriges radio var först med att rapportera.

– Det beror på en massa anledningar. Dels kan vi inte vara säkra på att minoritetsstyret är beslutsföra, dels kan vi inte veta om vi kan gå framåt med haveriet inom Socialdemokraterna, säger han.

Hur då?

– Vi vet inte om de kommer sätta Botkyrka främst eller sin vendetta främst.

Ett nyval skulle, enligt Max Möllerström, ge en ny politisk spelplan än det dödläge som Botkyrkapolitiken befinner sig i nu.

– Då kan man förhandla utifrån det. För det finns ingen majoritet i någon nämnd, och då är det svårt att bedriva politik över huvud taget, säger han.

Vill man vara ansvariga för att kasta Botkyrkaborna in i ett extraval?

– I förhållande till det debacle som vi ser ni är det här snarare en självklarhet. Kommunen måste ha ett styre och det här är enda lösningen om förhandlingarna faller.

Nytt massavhopp – 40 socialdemokrater lämnar i protest

Totalt har nästan 50 socialdemokrater i Botkyrka lämnat partiet i protest sedan förra veckan. Även om majoriteten av kritiken handlade om hur petningen av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin gick till, handlar en annan del om hur S-ledningen i kommunen har hanterat situationen sedan dess.

Botkyrka

40 av Botkyrkas 548 socialdemokrater lämnar partiet i protest. Beskedet kom bara dagar efter att sex S-ledamöter i kommunfullmäktige och tre ersättare gjort samma sak, däribland kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman.

Bland dem som nu hoppat av finns Birgitta Mörk. Hon har varit medlem i partiet i över ett halvt sekel och bär flera kommunalpolitiska uppdrag under sitt bälte. Även den tidigare partistyrelsemedlemmen Nirlep Singh finns med bland de som begär utträde ur partiet.

Det har gått några dagar efter beskedet om avhopp när Nirlep Singh tar emot hemma i villan i Vretarna. De mest upprörda känslorna kring turbulensen har lagt sig, men besvikelsen finns fortfarande kvar.

– Jag har respekt för väljarna och måste kunna se mig själv i spegeln. Vi lovade att vända på varje sten för att stoppa den organiserade kriminaliteten, men det gällde tydligen inte alla stenar. Jag kan inte längre stå bakom det som lokala partiledningen gör och jag har inget förtroende för S i Botkyrka längre, säger Nirlep Singh och sjunker ned i soffan i vardagsrummet.

C-petningen var droppen

Hos både Nirlep Singh och Birigtta Mörk fanns tanken på att lämna partiet redan innan sommaren. Då stormade det som mest inom Socialdemokraterna i Botkyrka efter att kommunalrådet Ebba Östlin röstats bort som gruppledare för partiet och ersatts med Emanuel Ksiazkiewicz. Kort därefter sparkade han kommundirektören Leif Eriksson. Men det som fick droppen att rinna över var när det S-ledda styret kastade ut Centerpartiet ur den styrande koalitionen för två veckor sedan.

I avgångsbrevet som gått till både partistyrelsen och arbetarkommunen framhäver de och de andra före detta socialdemokraterna att det är med stor sorg de lämnar partiet. Att de känner att de gjort allt för att inte hamna i den här situationen, men att de nu "nått vägs ände". Startskottet, menar de, var stängningen av ABF:s fritidsgårdar i kommunen och frysningen av studieförbundets mångmiljonbidrag.

"Den utveckling som sedan följt har inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet", skriver de.

Nirlep Singh riktar också kritik mot den lokala S-ledningen.

– Det är magstarkt att prata om utsträckta händer. Det finns inget sådant, om man inte menar att personer kallas till flera-mot-en-möten där de pressas till att ställa sig i ledet eller rensas bort. Ingen har ringt mig – ändå sitter jag i Tumbas S-styrelse. Den lokala ledningen måste bytas ut, säger han.

Ingen utsträckt hand?

Jens Sjöström, ordförande för partiet lokalt i Botkyrka, beklagar att så många personer har valt att lämna partiet under kort tid. Men han är inte förvånad.

– Vi har ett halvår bakom oss med ett antal medlemmar som var besvikna över att ett demokratiskt beslut – fattat i demokratisk ordning – har landat som det har gjort. Jag kan bara beklaga att vissa inte förstår att det är en demokrati som bestämmer, säger han.

Jens Sjöström vill dock inte kännas vid kritiken som riktas mot honom angående bristen på utsträckta händer.

– Då får du be om en definition av utsträckta händer. Det har snarare funnits en stark öppenhet för samtal i partiet och vi har haft flera medlemsmöten sedan dess. Men när man inte har dykt upp är svårt att prata om något, säger han.

Med tanke på allt som hänt, har du fortsatt förtroende för Emanuel Ksiazkiewicz som kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, definitivt. Han fick ett brett stöd vid medlemsmötet så det är ingen tvekan om saken.

För Nirlep Singh väntar tre år som politisk vilde som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Han, likt Dag Ahlse (C) och Robert Aslan, som lämnat Socialdemokraterna, tänker fortsätta sina politiska engagemang – men som åskådare av den karusell som sker inom det politiska styret och Socialdemokraterna.

– Jag är glad att jag slipper sitta i den skiten, säger han.

Jag har respekt för väljarna och måste kunna se mig själv i spegeln. 

Händelserna som skakat S i Botkyrka

11 februari 2022: Botkyrka kommun, med Dag Ahlse (C) i spetsen, stänger ABF Botkyrka/Salems fyra fritidsklubbar och tre fritidsgårdar i kommunen, efter att en extern granskning visat att det förekommit allvarliga brister i verksamheten.

28 januari 2023: Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroendeomröstning inom partiet. Partiet spricker i två, där ena sidan menar att avsättandet är en kupp orkestrerad av ledande personer inom ABF Botkyrka/Salem (som också är medlemmar i partiet) medan den andra sidan menar att det handlar om brister i Ebba Östlins ledarskap.

18 mars 2023: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti 2023: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

28 augusti 2023: Moderaterna meddelar att de sonderar terrängen i ett försök att ta över makten i Botkyrka.

30 augusti 2023: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och resterande tre är ersättare.

1 september 2023: 40 medlemmar i Socialdemokraterna lämnar partiet i protest.

Källa: Mitt i

Massavhopp av socialdemokrater i Botkyrka

40 medlemmar lämnar partiet i protest ✔ ”Går inte att vara med i S-gänget och samtidigt ha hedern i behåll”

Botkyrkastyret spricker: Styret kastar ut C

Centerpartiet får inte längre vara med och styra i Botkyrka. Det meddelar de andra styrande partierna under lördagen.

– Det är tråkigt, men nödvändigt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Dagen innan Botkyrkas stora folkfest, Vi är Botkyrka-festivalen, kommer chockbeskedet från Socialdemokraterna: De kastar ut Centerpartiet ur Mittensamarbetet som nu ska bestå av S, L, MP och KD.

– Det har varit problematiskt en längre tid så det är inget akut som har kommit upp precis. Vi i resten av styret har samarbetat bra men vi känner att Centern inte har varit delaktiga i det samarbetet, säger Niklas Gladh (MP).

– Vi känner inte förtroende för dem i dagsläget, fyller Ing-Marie Viklund (L) i som också framhäver att det här är ett gemensamt beslut med de övriga samarbetspartierna i styret.

Vägen hit har kantats av flera konflikter.

Så sent som förra veckan kritiserade Centerpartiet Socialdemokraterna för att inte ha förankrat politiska diskussioner med resten av det politiska styret. Då gällde det ett uttalande av utbildningsnämndens nytillträdde ordförande, Yasemin Ergül (S), om att det kan bli aktuellt att se över personalomsättningen i Botkyrka skolor. Något som C inte alls ställde sig bakom.

Gruppledarens kritik mot ABF

Centerpartiets gruppledare, Dag Ahlse, har också uttryckt sin oro över Botkyrkapolitikens framtid i samband med att det tidigare kommunalrådet Ebba Östlin avsattes av sina egna partikamrater tidigare i år.

Ahlse var nämligen den som beslutade om att säga upp kommunens bidrag till det lokala ABF-förbundet som drev flera av kommunens fritidsgårdar efter att en extern granskning slagit fast att det förekom knark och personer med skyddsväst i lokalerna. Det var en linje som Östlin helhjärtat stod bakom.

Om inte hennes efterträdare, Emanuel Ksiazkiewicz, höll lika hårt på samma linje flaggade Dag Ahlse för att det kunde äventyra styret.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt, sa Ahlse till Mitt i tidigare i år.

Vilken roll spelar Ahlses agerande under "Ebba-konflikten" i det här beslutet?

– Det är en sammantagen bild av hur samarbetet har funkat. Det är ingen enskild händelse som har resulterat i vårt beslut, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Ni lovade Botkyrkaborna stabilitet.

– Syret i Botkyrka är fortfarande ohotat. Det är en förändring i laget som kommer innebära ännu starkare Mittensamarbete och tydligt styre framåt.

Har det här beslutet förankrats i ditt eget parti?

– Vi har haft diskussion i vår styrelse om det här och det är där diskussionerna har skett. Kommunalrådsgruppen är också informerad.

Ahlse (C): Oväntat

Beskedet kom som en blixt från klar himmel, menar Dag Ahlse, gruppledare för Centerpartiet i Botkyrka. Han kritiserar nu hur hans tidigare politiska kollegor hanterat situationen.

– Vi hann inte ens meddela våra medlemmar innan det hade delats på sociala medier, säger han och poängterar att de varit oense i styret inte ens tagits upp.

Dag Ahlse delar de andra politikernas syn på att samarbetet har varit knaggligt den senaste tiden – speciellt sedan Emanuel Ksiazkiewicz tillträdde som kommunstyrelsens ordförande.

– Alla som är insatta i Botkyrkapolitiken vet att det här grundar sig i ABF-frågan för vi är garanten för att de inte ska få några pengar. Och det har Emanuel tryckt på för att få igenom.

Helt fel, menar Emanuel Ksiazkiewicz.

– Politiker kan inte trycka på för att en enskild förening eller organisation ska få bidrag. Det är en tjänstemannafråga. Att ens blanda in den frågan är tecken på att Dag Ahlse inte har lyssnat på den kritik som funnits inom samarbetet, säger han.

Sitter kvar

Dag Ahlse är i dag kommunalråd och sitter som ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i kommunen. Titlar som han inte lär släppa i första taget – åtminstone inte på order av kommunstyrelsens ordförande.

– De är förtroendeuppdrag jag har fått av kommunfullmäktige – inte Emanuel. Om en majoritet tycker att jag ska avgå då kommer jag göra det, säger han.

Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska

Ett försvagat styre

Det politiska styret i Botkyrka har sedan valet 2018 bestått av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Då med en knapp majoritet.

Styret förnyades efter valet 2022, men som ett minoritetsstyre. Nu blir styret ännu svagare i och med att Centerpartiet kastas ut.

Nu går styret från 37 mandat i kommunfullmäktige till 34 av totalt 75 mandat.

Källa: Mitt i.

MITT I AVSLÖJAR

Styret ombildas i Botkyrka.

Styret ombildas i Botkyrka.

Fred Miller

Chock i Botkyrkapolitiken: S-ledda styret kastar ut Centern