Fredrik Saweståhl (M) var under nio år kommunstyrelsens ordförande i Tyresö. Foto: Pekka Pääkkö

Saweståhl siktar mot riksdagen

Efter valförlusten 2018 försvann den moderata ordföranden Fredrik Saweståhl från Tyresöpolitiken. Nu hoppas han ta en plats i riksdagen.

  • Publicerad 08:56, 1 nov 2021

Fredrik Saweståhl hade varit kommunstyrelsens ordförande i nio år när han efter valet 2018 försvann från kommunpolitiken.

– Jag kände att jag hade gjort mitt i någon mening. Eftersom det blev ett nytt styre tänkte jag att då får andra ta över. Jag fick också fler uppdrag i regionen. Dessutom hade jag varit heltidspolitiker i nästan tio år och kände att det var läge att göra något annat en stund.

Hur ser du tillbaka på din tid inom kommunpolitiken?

– Under mina år och alla år som vi hade en moderatledd Allians gjorde vi mycket bra saker och en del ganska stora misstag. Men det gör alla. Ska man vara självkritisk borde vi till exempel ha fokuserat mycket mer på att lösa trafikproblemen på Tyresövägen innan man ens började diskutera en del av utbyggnadsplanerna i Strand och östra Tyresö.

Fredrik Saweståhl har tagit en paus från regionfullmäktige när Mitt i Tyresö träffar honom. Inom regionen har han varit politiskt engagerad i över 10 år. Efter valet hoppas han ta en plats i riksdagen.

– Jag vill öka mitt engagemang i politiken och det finns väldigt mycket mer jag vill göra. Jag vill kunna bidra mer till att utveckla Moderaternas politik men också pusha för nödvändiga reformer som skulle vara bra för Tyresö, Stockholm och Sverige.

Vill driva hbtq-frågor

Hans politiska bakgrund i Tyresö ser han som en fördel.

– Jag tror att det är viktigt att personer som sitter i riksdagen också förstår hur det fungerar, och vad beslut får för konsekvenserna, i kommunerna.

Fredrik Saweståhl blev engagerad i Moderaterna när han var 14 år. Foto: Pekka Pääkkö

Trygghetsfrågan är viktig, tycker han. Han vill till exempel se skärpta straff och en storsatsning på polis och rättsväsende.

Men han vill också stå upp för bland annat valfrihet i vård och skola och driva till exempel hbtq-frågor.

– Jag har jobbat med hbtq-frågor i 25 år och varit med och förändrat Moderaterna i den resan. Vi har fortfarande problem vi behöver åtgärda, som hatbrott och hedersproblematiken. Vi behöver använda nationella verktyg – lagar, regler, se över resurser inom polisväsendet – men också ha med den lokal nivån för det är där man möter människorna inom skolan, socialtjänsten och så vidare.

Miljön högst på agendan

Men det är miljö- och klimatfrågorna han sätter högst på sin agenda. Där menar han att det behövs en "grön höger för en nystart av Sveriges klimatpolitik".

Tyresös enda riksdagsledamot

– Det är helt orealistisk att tro att vi ska kunna bygga tusentals vindkraftverk i Stockholmsområdet där vi är så tättbefolkade. Alltså behöver vi stabil och säker energiförsörjning och där kommer naturligtvis kärnkraften in. Det finns ställen där den redan finns som man skulle kunna bygga vidare på till exempel. Vi behöver tänka ur ett Stockholmsperspektiv, hur ska vi få tillräckligt mycket energi hit.

Kommunstyrelsens ordförande i nio år

Ålder: 44 år

Bor: Lägenhet nära Tyresö centrum. Tyresöbo sedan 2005.

Politisk bakgrund i urval: Blev engagerad i Moderaterna när han var 14 år. Valdes in i kommunfullmäktige 2006 och var kommunstyrelsens ordförande 2009–2018. Sitter i regionfullmäktige sedan 2010. Ordförande i nätverket European Centre-Right LGBT+ Alliance som arbetar med hbtq-frågor.

Annat: Styrelseledamot i Stockholm Pride. Jobbar åt en konsultbyrå.

Visa merVisa mindre

Den 11 september 2022 är det dags att gå till valurnorna igen och rösta till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Foto: Sacharias Källdén

Valdagen är den 11 september

Valdagen är söndagen 11 september 2022.

Riksdagsvalkretsen här heter Stockholms län. Moderaternas och Socialdemokraternas valsedlar för valkretsen slås fast i december.

Moderaternas förslag hade inte presenteras när den här artikeln skrevs.

Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för en kandidat. För att en personröst ska räknas måste personen ha samtyckt till kandiaturen.

Visa merVisa mindre