Mitt i har tidigare berättat om Etableringslyftet som har blivit en stor framgång då det uppsatta målet överträffats med råge.

Nu är det klart att det blir en fortsättning i ytterligare tre år, sedan man beviljats ytterligare stöd från Europeiska socialfonden (EFS).

Men det höll på att inte bli något alls. De tidigare pengarna från EFS tog slut – och kommunerna sköt inte till något.

Minskad budget

EFS tycker att de tre kommunerna vid det här laget egentligen borde ha implementerat Etableringslyftet i sin ordinarie verksamhet, men det har inte skett.

För att ett så ovanligt lyckat projekt inte ska läggas ner valde ESF att trots det bevilja ytterligare stöd. Etableringslyftet kan nu fortsätta till december 2025, om än med minskad budget jämfört med de tidigare åren.

– Det innebär att vi inte kan jobba med lika många personer, eftersom vi har lite mindre personalstyrka. Från början hjälpte vi bara nyanlända, men senare har vi hjälpt även andra utrikesfödda som står långt från arbetsmarknaden. Det ska vi fortsätta med, och framför allt ska vi nu försöka hjälpa kvinnor, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet.

"Bra att de kan fortsätta"

Socialdemokraterna i Sollentuna föreslog i sin budget för 2023 att kommunen skulle anslå pengar för att säkra Etableringslyftets framtid, men majoriteten ville inte det.

– Det är glädjande och bra att de kan fortsätta i någon form, men det är ändå ingen permanent lösning, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd i Sollentuna.

Anna Juhlin (C) i Sollentuna är ny som ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden och håller på att sätta sig in i allt, men hon är optimistisk när det gäller framtiden för Etableringslyftet, även efter 2025.

– Den här mandatperioden kan vi kartlägga allt kring projektet och se hur vi ska kunna se till att det får en fortsättning, säger hon.

"En framgångssaga"

Thomas Fäldt (Väsbys Bästa), ordförande i näringslivs- och kompetensutskottet i Upplands Väsby, är också ny på sin post, men han vill tro att kommunerna skulle ha försökt att få in pengar via andra vägar om man inte hade fått fortsatt stöd av EFS.

– Ja, det är ju en framgångssaga från början till slut, säger han.

Hade det varit aktuellt att gå in med kommunens egna pengar för att säkra projektets framtid?

– Det tror jag, men jag vågar inte säga att vi skulle ha fått ihop 20 miljoner.

Lyckats med tre av fyra

Hittills har Etableringslyftet stöttat 442 personer ut i en anställning och 95 personer in i CSN-studier. Det är 75 procent av de 716 personer som deltagit i projektet sedan starten.

– Det känns så bra. Jag vill inte bara sitta och vänta på bidrag, jag gillar att arbeta, har Rotebrobon Touni Almalouli tidigare sagt till Mitt i.

Han fick fast jobb som ekonomiassistent efter att via Etableringslyftet ha gjort praktik på en redovisningsbyrå.