Projektet startades i oktober 2018 och målet var att under drygt två år arbeta med 350 deltagare i Väsby, Sollentuna och Sigtuna – nyanlända och långtidsarbetslösa – och att 50 procent av dem skulle gå ut i arbete eller CSN-berättigade studier.

Målet har överträffats med råge. På tre år har Etableringslyftet lyckats bidra till att 290 personer fått en anställning och 68 personer har kunnat gå vidare till utbildning med studiemedel. Det innebär att 94 procent av deltagarna har egen försörjning.

Men till årsskiftet kan projektet läggas ner.

Enligt den överenskommelse som slöts i det så kallade januariavtalet ska Arbetsförmedlingen nämligen i första hand upphandla insatser för nyanlända av privata företag, säger Åsa Rundlöf som är enhetschef på Arbetsförmedlingen, till Sveriges Radio..– Vi kan inte betala ut ersättning till kommunerna som det ser ut nu, det finns inget lagrum för det, inget lagstöd för det.

Jobb på Hedvigsgården

Ahlam Hasan från Irak är en av de nyanlända som fått hjälp till jobb genom Etableringslyftet. Hon jobbar numera på äldreboendet Hedvigsgården i Upplands Väsby.

– De hjälpte mig mycket, efter två månader fick jag jobb.

Även Rotebrobon Touni Almalouli har fått jobb via Etableringslyftet. Han flydde från kriget och oroligheterna i Syrien 2018 och kom till Sollentuna där en av hans systrar bor sedan många år.

I hemlandet arbetade Touni som revisor. Han gillar siffror, berättade han för MItt i vid ett tidigare tillfälle, och har efter sfi-studier skaffat en svensk ekonomiassistentutbildning. Till en början sökte han jobb som motsvarade hans utbildningsnivå.

– Men efter ett tag sökte jag andra jobb också. Restaurangjobb, som diskare, och även vakt.

Men ingen arbetsgivare nappade.

Efter praktik genom Etableringslyftet på en redovisningsbyrå kom dock "lyftet": fast anställning som ekonomiassistent.

– Det känns så bra. Jag vill inte bara sitta och vänta på bidrag, jag gillar att arbeta, sa han till Mitt i.

Framtid?

Men nu är frågan om det finns en framtid för projektet. Ann-Christine Frickner (C), kommunalråd i Upplands Väsby, vill driva Etableringslyftet vidare i kommunal regi med finansiering från Arbetsförmedlingen.

– Jag ser i dag inte någon annan part som kan visa de lyckosamma resultat som Etableringslyftet visar genom sitt koncept att jobba, säger hon till SR.

Regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag som gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att betala ut ersättning till kommuner, men bara för tjänster som inte går att upphandla av privata aktörer.