– Jag sökte många jobb, men fick bara ”tyvärr, tyvärr” till svar. Kanske gjorde coronaviruset att det blev extra svårt, säger Touni Almalouli.

Han flydde från kriget och oroligheterna i Syrien 2018 och kom till Sollentuna där en av hans systrar bor sedan många år.

I hemlandet arbetade Touni som revisor. Han gillar siffror, berättar han, och har efter SFI-studier skaffat en svensk ekonomiassistentutbildning. Till en början sökte han jobb som motsvarade hans utbildningsnivå.

– Men efter ett tag sökte jag andra jobb också. Restaurangjobb, som diskare, och även vakt.

Det hjälpte inte. Men i april i år kom han i kontakt med Etableringslyftet som hjälper sina deltagare, nyanlända och andra utrikesfödda som står långt ifrån arbetsmarknaden, att söka jobb eller påbörja studier.

– Det var bra för mig. De visade hur man kan kontakta arbetsgivare och tips inför en intervju, och jag fick lära mig att skriva cv på rätt sätt.

Praktik gav jobb

Touni Almalouli fick även hjälp att hitta en redovisningsbyrå där han kunde göra praktik i två månader. Efter det fick han en ny praktikplats, på Tullverket, men där hann han bara vara i en månad. Sedan hörde de av sig från den tidigare praktikplatsen och Touni fick fast anställning som ekonomiassistent.

– Det känns så bra. Jag vill inte bara sitta och vänta på bidrag, jag gillar att arbeta.

Touni är bara en av många som har fått hjälp via Etableringslyftet. Projektet startades i oktober 2018 och målet var att under drygt två år arbeta med 350 deltagare – nyanlända och långtidsarbetslösa – och att 50 procent av dem skulle gå ut i arbete eller CSN-berättigade studier.

Överträffade målet

Målet har överträffats med råge. På tre år har Etableringslyftet lyckats bidra till att 290 personer fått en anställning och 68 personer har kunnat gå vidare till utbildning med studiemedel. Det innebär att hela 94 procent av deltagarna har egen försörjning, och detta inom fem månader.

För Touni Almalouli var Etableringslyftet avgörande. Nu har han haft fast jobb i snart två månader, och han trivs jättebra. Att han är ekonomiassistent nu, och hade mer kvalificerade arbetsuppgifter innan flykten från Syrien, gör ingenting.

– Det här är en jättebra början. I framtiden kanske jag studerar mera och sedan öppnar min egen redovisningsbyrå, säger han.