Om man inte hänger med i nyheterna om kommande byggen har man kanske missat det. Att Stockholms första inomhuscentrum, Sätra centrum, ska rivas.

Det är nämligen inte mycket som skvallrar om det som komma skall. Matbutiken fortsätter sälja sin potatis och sina tomater. Fiskrestaurangen grillar sina irakiska karpar. Tatueringsstudions maskiner surrar.

Men en sak har hänt: Regionen har flyttat Sätra vårdcentral till Bredäng eftersom centrumet ju snart ska rivas. Det var för över två år sedan.

Rivningen har sedan dess skjutits fram eftersom centrumägaren saknar finansiärer i de ekonomiskt tuffa tiderna.

Samtidigt har vårdcentralen hittat hem i Bredäng. Så pass att Regionen nu beslutat att slå ihop de båda enheterna till Bredäng-Sätra vårdcentral.

Bättre för patienterna

– Det här är ett rent administrativt beslut, att inte ha olika reception och administration för personalen och patienternas skull, när de ändå ligger vägg i vägg. Vårdcentralen flyttade ju till Bredäng redan 2020, säger Christine Lorne (C), regionråd med ansvar för primärvården.

Sätra har alltså varit utan en vårdcentral på platsen i flera år och flera år till är troligtvis att vänta. Än så länge är det oklart om – och i så fall när – den kommer tillbaka.

Dali Trabelsi, Sätrabo sedan tre år: ”Det är inte bra. Jag vill absolut att den kommer tillbaka.”

Dali Trabelsi, Sätrabo sedan tre år: ”Det är inte bra. Jag vill absolut att den kommer tillbaka.”

Angie Gray

Enligt Sätrabon Dali Trabelsi är det viktigt att ha nära till vårdcentralen.

– Jag har bott här i tre år och känner bara till den i Bredäng. Det hade varit bättre för oss om den fanns här, om någon skulle bli akut sjuk till exempel. Jag har sex barn och det blir som att vi spelar fotboll mellan olika vårdcentraler – vi skickas runt från den ena till den andra, säger han.

Kan inte lova något

Det håller Christine Lorne också med om. Mittenstyret i Regionen (S, MP och C) vill ha vården nära patienterna, säger hon.

– Forskningen visar att patienter som har en fast läkare på en vårdcentral både lever längre liv och lever friskare liv.

Ändå kan hon inte lova att det blir en vårdcentral i Sätra när det nya centrumet står klart.

Hon pekar på att det är tjänstemännen inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) som styr var de vill etablera nya vårdcentraler, men att de fått i uppdrag att titta på situationen i Sätra när det finns en lokal tillgänglig.

Skylten på Bredängstorget 1 har ännu inte uppdaterats. Snart ska det stå Bredäng-Sätra vårdcentral.

Skylten på Bredängstorget 1 har ännu inte uppdaterats. Snart ska det stå Bredäng-Sätra vårdcentral.

Angie Gray

Det styret däremot ska göra under 2023 är att kartlägga var i Regionen det finns ”vita fläckar”, för att se till att alla områden har tillgänglig vård. En sak de redan lagt märke till är att innerstan haft en oproportionerligt stor andel vård, på bekostnad av ytterstan. Där har de börjat styra med hjälp av ersättningarna.

– Vi tar bort extraersättningen för nyöppnade vårdcentraler i Stockholms innerstad och fokuserar den till vårdcentraler utanför innerstan, för att positivt styra dit där behoven är som störst, säger Christine Lorne.

Skärholmens stadsdelsförvaltning har sedan tidigare legat på regionen för att få ett löfte om att Sätra ska få tillbaka sin vårdcentral. Det har också Curt Ahnström, som äger centrumet.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att Sätra inte har en vårdcentral just nu, eftersom det är en service som behövs i en så pass stor ort, säger han.

Tryck från centrumägaren

Därför kommer de se till att det finns lokaler för en vårdcentral i det nya centrumet när det väl kommer på plats, liksom lokaler för apotek och tandläkare.

Men för att det ska bli verklighet krävs alltså att Regionen vill samma sak.

– Vi kommer ligga på Locum, som är Regionens lokalförsörjningsbolag, när vi kommit fram med lite mer detaljerade ritningar över vad vi kan erbjuda, säger Curt Ahnström.

En man som bott i Sätra i nio år tycker att vården i hela landet har tappat i kvalitet och tillgänglighet.

– När en vårdcentral stängs blir man jätteledsen. Särskilt för de som är äldre och inte kan gå så långt hemifrån för att få hjälp, då är det kört. För mig är det okej men jag kommer ju också vara gammal en dag. Man blir jätteorolig.