I september lanserades beatytech startupen No Ordinary Scent. Ett företag som arbetar med att skapa personliga parfymer. Bakom företaget står Sandra Kinnmark och Amelia Saltin Thor.

I en studio på Surbrunnsgatan blandar de dofter och skapar parfymer. Att deras studio hamnade i Vasastan var ganska självklart menar Sandra Kinnmark.

Älskar Vasastan

– Jag är från Odenplan och jag älskar Vasastan, det är mina hoods. Jag har bott utomlands men nu är jag tillbaka och har skaffat familj här, säger hon.

Parfymerna görs med hjälp av en AI, artificiell intelligens. Det hela börjar med att den som vill beställa en parfym laddar upp tre personliga bilder som sedan analyseras och matchas med olika doftkombinationer.

– Sedan starten har vi fått in ungefär 40 000 bilder, säger Sandra Kinnmark.

– Jag vill att dofterna ska ta en tillbaka till den plats den är tänkt att påminna en om. När du känner doften ska du direkt komma och tänka till exempel semestern vid havet.

– Jag tycker att man ska använda parfymer som en playlist. Olika dofter för olika tillfällen, precis som med musik, säger hon.

Utöver AI parfym går det även att komma till studion och skapa sin egen doft. Varje lördag hålls en workshop där deltagarna får testa på att skapa sin egen doft.

– Deltagarna får gå igenom lite drygt 90 olika dofttoner innan de får hjälp av vår doftguide som matchar de dofter de gillar med varandra. Sedan får deltagarna göra sin parfym själv, berättar Sandra Kinnmark. 

Skog och bildäck

– Hur parfymen kommer att dofta är alltså helt upp till en själv. Det kan vara allt från skogen, till bildäck till sockervadd på Gröna Lund. Tanken är att parfymen ska påminna dig om en plats du besökt eller en känsla du vill återuppleva.