Olof Språng är märkbart stolt och nästan lite exalterad över att få visa upp det biblioteket nu tagit hand om.

– Vid Börje Sandéns 90-årsdag ville vi i kommunen hedra honom så då lovade vi Börje att vi skulle ta om hand, och ta in, en stor del av hans och Gudruns boksamling om Upplands-Bro kommun, säger han.

Makarna Börje och Gudrun Sandén har gjort stora insatser för att dokumentera och gräva fram olika aspekter av Upplands-Bros historia.

Under 2020 avled de och nu hedrar kommunen deras minne genom att ta om hand en del av deras böcker.

400 titlar i hyllorna

Olof Språng har tillsammans med en kollega, och med hjälp av en lista som färdig­ställdes av Börje Sandén, gått igenom och valt ut 400 titlar som nu finns tillgängliga på biblioteket i Kungsängen. Många av böckerna är även möjliga att låna hem.

– Ibland är det som så att det är bläckunderstrykningar i rött eller blått i vissa böcker. Då vet man att dessa är från 60 och 70-talet. Är det böcker med markeringar med överstrykningspenna på sidorna så är det 80-tal, 90-tal, 10-tal eller 2000-tal som det är fråga om, säger Olof.

Olof Språng understryker att Börje Sandén redan hade gjort det mesta av arbetet för att biblioteket skulle kunna ta in böckerna. Han berättar samtidigt med ett leende på läpparna om alla de gånger Börje föreläste på biblioteket.

– Det här är böcker som har med orten att göra. Vi vill tillgängliggöra dessa för fler. 

”De var verkligen ett team”

Lördagen den 11 juni inviger kommunen Sandénsamlingen officiellt.

– Jag tycker både Börje och Gudrun ska äras, för de var verkligen ett team då de arbetade, och den här samlingen blir ett minne över dem.

– Men också ett minne över kommunen när den var ny. Makarna Sandén kom till kommunen då den var ny, de skrev dess historia, de satt med i kommunfullmäktige och de hjälpte till att forma den här kommunen, säger Olof Språng.