I helgen är det konstrunda i Danderyd. Då ställer 104 konstnärer av olika slag ut i sina hem, ateljéer och på andra platser i bygden. Mitt i träffar den yngsta konstnären, Samuel Lind. En 14-åring som nyligen börjat nian och som har fastnat för nostalgikonst.

Hemma i hallen står konstverken redo, liksom skyltarna som ska leda besökarna till Hotel Danderyd där han ställer ut solo. En spännande helg väntar.

– Det känns häftigt, säger han.

Gamla stenkakor

Men vad är nostalgikonst?

Kortfattat kan man väl säga att det är konst inspirerad av gamla tider, prylar.

Så länge Samuel kan minnas har han haft ett intresse för det som har några år på nacken. De konstnärliga uttrycken, färgpaletten, händelserna.

Han visar sitt rum som är fullt med stenkakor med allt från jazz med Clarence Williams till upptagningar med bondkomiker som dricker pilsner. Böcker, prylar av alla slag, affischer och en nyligen inköpt byråliknande möbel med inbyggd grammofon och radio. 

– Den funkar inte så bra, och behöver repareras, påpekar Samuel.

Samtidigt har han alltid gillat att rita och måla. 2021 möttes konstintresset och gamla prylar.

– Jag har alltid gillat veteranbilar, och då snöade jag in mig på reklamaffischer. Jag målade mitt första riktiga konstverk av en gammal buss, säger han.

Mer gediget

Efter det har konstintresset utvecklats. Han visar upp verken som har olika motiv:

En reklamaffisch till sjöbadet ”Klitterhaus” i Ängelholm där en ung kvinna poserar i sommarkläder. Ett motiv med ett SJ-tåg som plöjer genom snön, en affisch för ”Billiga vinterresor”.

Han gillar färgpaletten från 30-talet.

– Det är inte som det är i dag, då affischerna ofta är fotografier. Jag tror att man kan inspireras och ta tillbaka mer av den gamla stilen.

Han sammanfattar vad han föredrar av gammal konst, mot det nya.

– Jag har alltid bara gillat gamla prylar, konst och gamla hus. Förr så var det man skapade ofta mer gediget, det höll och var finare med mer detaljer.

– Jag är inget stort fan av Ikea, säger Samuel och skrattar.

20 verk ställs ut

Historierna är viktigt också.

– Om man kan mycket om sakerna då blir det väldigt kul, inte bara att det är fint. Det blir en annan värld som öppnar upp sig. Jag hoppas kunna förmedla det med min konst.

Mamma Maria tycker det är härligt.

Även om det kan bli lite stökigt med alla prylar och papper.

– Det är alltid mycket kreativa projekt på gång. Det är ett fint intresse som man dras med i, säger hon.

Ungefär 20 olika verk ställs ut under helgen.  

Förutom avbildade affischer är det fordon som är realistiskt avbildade och porträtt i blyerts. Samuel hoppas att många kommer förbi och vill prata nostalgi. 

– Någon som kommer förbi kanske har sett en av de gamla affischerna. Det vore häftigt!