Medborgarplatsen. Upplevs som otrygg av många Södermalmsbor. Foto: Mostphotos

Samarbete ska minska stöket på Söder

Stöket och böket runt Medis har länge varit ett aber för grannar och krogbesökare. Nu vill stadsdelen ta hjälp av krögarna för att få bukt med problemen.

  • Publicerad 15:23, 12 nov 2021

Målsättningen är inte att bygga bort nöjeslivet

Centrala Södermalm är bartät och upplevs av många som en otrygg och stökig plats.

– Nöjeslivet är en central bit av Söder. Det är som det är, men vi vill vända, vrida och skruva på sätt vi kan jobba bort den del av brottsligheten som är krogrelaterad, säger Peter Lind, trygghetssamordnare vid stadsdelsförvaltningen.

Därför bjuder stadsdelen nu in krögare till samverkansmöten för att höra hur de upplever situationen och hitta sätt att tillsammans tackla problemen.

En svårighet krögarna upplever är att hålla ordning i krogkön, berättar Peter Lind.

– Om de har fyra ordningsvakter, men måste omhänderta en gäst, då är två av vakterna upptagna med det tills polisen kommer. Då kan man se över sätt att få polisen på plats snabbare, så ordningsvakterna får mer tid till att hålla just ordningen.

En annan problematik krögarna vittnade om är det stora antalet svarttaxibilar.

– De kan vara väldigt offensiva i att bjuda ut sina tjänster. Kanske kan staden ta in parkeringsvakter för att hantera det.

Än har bara ett möte hållits där åtta av 20 inbjudna krögare dök upp, men det var en bra start, säger Peter Lind. I framtiden hoppas han på större uppslutning.

– Många saker kom till ytan som vi inte tänkt på, och förhoppningen är att fler kommer upp. Målsättningen är inte att bygga bort nöjeslivet, utan att fortsätta ha ett bra nöjesliv med fokus på de positiva aspekterna.

Samarbete. Stadsdelen vill tackla otryggheten, bland annat runt Medborgarplatsen. Foto: Sacharias Källdén

20 krögare har bjudits in

Hålls var sjätte vecka. Syftet är att hitta sätt stadsdelen och krögare kan samarbeta för att skapa en tryggare miljö för boende, krogbesökare och barpersonal.

Hittills har 20 krögare bjudits in, främst från centrala Södermalm.

Om intresse finns kan även krögare från andra delar av stadsdelen bjudas in i framtiden.

Den krögare som vill
delta i mötena kan
mejla till: peter.lind@stockholm.se

Visa merVisa mindre