Dubbelspår och nya perronger i Fisksätra och Tattby, förstärkt el och ombyggnad av Danvikstullsbron är några av arbetena som har gjort att Saltsjöbanan sedan den 1 januari 2023 har ersatts med bussar.

Nu meddelar trafikförvaltningen i Region Stockholm att starten flyttas fram till slutet av året. 

”Den senarelagda trafikstarten beror främst på försenade signalarbeten som påverkat andra arbeten längs banan som följd”‚ skriver SL på sin hemsida.

– Jättetråkigt, jag är besviken. Trafiken hade verkligen behövt komma igång i höst. Vi ser stora trafikstörningar på Skyttevägen och Byvägen och kring Saltsjöadens samskola. Det är många elever från Fisksätra som åker till och från samskolan och det blir knöligt längs hela vägen med mycket busstrafik på de vägarna, säger Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M).

En vecka efter raketskjutningen på skolbussen i Saltsjöbaden skickade SL sina trygghetsvärdar till Tattby station.

En vecka efter raketskjutningen på skolbussen i Saltsjöbaden skickade SL sina trygghetsvärdar till Tattby station.

John Kristensen

Raketskjutning

En raket avlossades på en buss full med elever tidigare i år. Trängseln på bussarna är ofta större än på tågen och kan bidra till konflikter.

– Tågen tar ju emot fler passagerare än vad en buss gör, säger Mats Gerdau.

Förra året stod det klart att bygget av Slussen försenas och att Saltsjöbanans resenärer får åka ersättningsbuss från Henriksdal i ytterligare två år – till 2027.

Mats Gerdau ifrågasätter att signalarbeten ligger bakom den senaste förseningen.

– Det känns som att det är väldigt många fördröjningar nu. Signalerna borde man ha kunnat åtgärda alla andra gånger Saltsjöbanan har varit avstängd. Signalerna måste så klart fungera, du kan ju inte köra tågen utan signalsystem. Men regionen måste ha en trovärdig plan för hur man ska åtgärda problemen. 

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) är besviken över att Saltsjöbanan försenas ytterligare.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) är besviken över att Saltsjöbanan försenas ytterligare.

Johan Kristensen

Har inte SL det?

– Det kanske de har men jag har inte sett någon. Det är en fråga för trafikregionrådet, säger Mats Gerdau.

Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) beklagar situationen.

"Det är olyckligt att trafikstarten försenats, men det besked jag fått från Trafikförvaltningen är att arbetet går framåt och att vi har gott samarbete och regelbundna avstämningar med kommunen, som precis som vi vill att trafiken på Saltsjöbanan ska starta så snart som möjligt”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Han kan inte svara på om Saltsjöbanan kommer att försenas ytterligare.

”Den här sortens projekt är komplexa och förutsättningar kan förändras över tid. Nacka kommun har aviserat att de stoppar upphöjningen av Saltsjöbanan, om detta kan innebära ytterligare förseningar kan jag inte svara på i nuläget."