Salem

Ett kvinnligt offer under andra världskriget, en kvinnlig åskådare, en nazistisk läkare och en kvinna som upplever Pinochets Chile. De är alla huvudkaraktärer i den kommande dansteatern Låt oss tala ut som har urpremiär under nästa vecka.

Föreställningen bygger på fyra böcker som också skrivits av kvinnor. Det har varit regissören, koreografen tillika Salemsbon Paula Fuenzalida Ramírez uppgift att sammanställa detta till en sammanhängande historia. Något som inte har varit helt enkelt.

– Det var ett mastodontmanus i början och det hade ju gått om man hade tre timmar på Dramaten, kanske inte om man är en liten grupp som vi. Då har vi fått rensa och fokusera på det som är viktigt att säga i den här föreställningen, säger hon.

Kvinnor i krig

Salemsbon Gabriella Skarin spelar en amerikansk societetsdam som hjälpte kvinnor som flytt koncentrationslägren under andra världskriget. Hon älskar att dansa och stå på scen, men just den här föreställningen känns extra viktig för henne.

Salembon Gabriella Skarin är en av skådespelarna i Låt oss tala ut som visas på Teater tre under veckan.

Salembon Gabriella Skarin är en av skådespelarna i Låt oss tala ut som visas på Teater tre under veckan.

Reality Dansteater Kompani

– Det känns viktigt att få vara med och lyfta de här historierna. Det var mycket som jag inte visste om innan jag var med här och mycket av det kan man också koppla till det som händer runt om i världen. Så i föreställningen lyfter vi inte bara saker som har skett, utan också en allmän fråga om varför finns krig? säger Gabriella Skarin.

För Paula Fuenzalida Ramírez är temat i föreställningen det mest centrala: att kvinnor i krig har en egen röst och bär på historier som tåls att berättas.

– Man pratar alltid om de som tar beslut och glömmer ofta människorna bakom beslutet. Och framförallt kvinnorna. När jag läste de här böckerna förstod jag hur mycket makt kvinnorna ofta har och att de kan ha ha huvudrollen i många konflikter vi sett genom historien, men också hur utsatta de kan vara, säger hon och fortsätter:

– Där tror jag att scenkonsten kan ha en roll i att få upp ögonen hos folk att kvinnor kan skriva sin egen historia.

Premiär utan restriktioner

Men trots att Paula Fuenzalida Ramírez startade föreningen Reality dansteater kompani för sex år sedan och Låt oss tala ut är sista föreställningen av tre fristående delar lär det här bli den första föreställningen inför en fullskalig publik.

Vilka roller kvinnor har i krig och konflikt står i centrum när Salems egna teatergrupp Reality dansteater kompani visar sista delen i en triologi på temat.

Vilka roller kvinnor har i krig och konflikt står i centrum när Salems egna teatergrupp Reality dansteater kompani visar sista delen i en triologi på temat.

Reality Dansteater Kompani

Den första delen resulterade i en film när coronapandemin försatte hela kulturvärlden på paus. Den andra delen hade dock premiär på teater, men med restriktioner i både publiken och på scen.

– Så det ska bli skönt att ha riktiga föreställningar! Jag hoppas verkligen att publiken blir lika berörd som jag har blivit de senaste veckorna, säger Paula Fuenzalida Ramírez.

– Jag tycker verkligen att man bör se den här föreställningen. Dels för de ämnens som tas upp, men också för scenkonsten i sig. Dansteater är speciellt för att man berättar genom både kroppens rörelse men också med röst och ord, säger Gabriella Skarin.