– Vi såg den både på lördagen, en bit ut från stranden nere vid båtuppläggningeplatsen, och på söndagen när vi var ute och sprang. Då var det mitt på förmiddagen och vi stannade på träbron och tittade på den, säger Peder Welander.

Han bor några hundra meter från Tegelhagens badplats.

– Sälen var uppe i regnet och tittade på oss, bara 20 meter ut, i en eller två minuter innan den dök ner igen och försvann.

Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna, berättar att han brukar få rapporter om säl i Edsviken ungefär vart annat år.

Kan sälar innebära något problem?

– Generellt i skärgården kan de det, framför allt för småskaliga fiskare. De har problem med att sälen tar fisk i näten, det är ett serverat bord. Och det går snabbt, de lär sig vilka båtar som är fiskebåtar och som de ska följa med ut. Men för fritidsfiskare är det inte märkbart och inte i Edsviken, säger Rikard Dahlén.

"Sällan de simmar in"

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tycker att man ska vara glad om man får se en säl i Edsviken.

– Sälar är inte ovanliga innerskärgården och de ses regelbundet inne i stan, men det är sällan de simmar in en säl i Edsviken. Det är coolt om man får se en säl, bara att uppskatta om man får en sådan naturupplevelse, säger han.