Ovanlig syn. Här, utanför Tegelhagens naturreservat dök en säl upp i helgen. Foto: Google Maps/Most Photos

Säl siktad ända inne i Edsviken

Senast det kom rapporter om säl i Edsviken var hösten 2016 då två stycken plaskade utanför stranden vid Inverness. Nu i helgen hände det igen, och nu ända inne i närheten av Tegelhagens badplats.

  • Publicerad 12:43, 27 okt 2020

– Vi såg den både på lördagen, en bit ut från stranden nere vid båtuppläggningeplatsen, och på söndagen när vi var ute och sprang. Då var det mitt på förmiddagen och vi stannade på träbron och tittade på den, säger Peder Welander.

Han bor några hundra meter från Tegelhagens badplats.

– Sälen var uppe i regnet och tittade på oss, bara 20 meter ut, i en eller två minuter innan den dök ner igen och försvann.

Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna, berättar att han brukar få rapporter om säl i Edsviken ungefär vart annat år.

Kan sälar innebära något problem?

– Generellt i skärgården kan de det, framför allt för småskaliga fiskare. De har problem med att sälen tar fisk i näten, det är ett serverat bord. Och det går snabbt, de lär sig vilka båtar som är fiskebåtar och som de ska följa med ut. Men för fritidsfiskare är det inte märkbart och inte i Edsviken, säger Rikard Dahlén.

"Sällan de simmar in"

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tycker att man ska vara glad om man får se en säl i Edsviken.

– Sälar är inte ovanliga innerskärgården och de ses regelbundet inne i stan, men det är sällan de simmar in en säl i Edsviken. Det är coolt om man får se en säl, bara att uppskatta om man får en sådan naturupplevelse, säger han.

Säl. Syns sällan i Edsviken. Foto: Mostphotos

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

I dag börjar 64 nya aspiranter vid norrortspolisen

Nyheter "Vi behöver fler poliser, framför allt lokalt och nära medborgarna" Norrortspolisen får förstärkning. I dag, den 23 november, börjar 64 nya aspiranter i Polisområde Nord, där Sollentuna ingår.måndag 23/11 16:30

Efter sju års fiske i Edsviken fick Deniz upp en baddare till öring

Nyheter Storfiskare från Tureberg vann kampen efter en halvtimmes drillning Envishet och tålamod är viktiga egenskaper för en fiskare. Fråga bara 29-årige Deniz Toker från Tureberg!måndag 23/11 14:40

Många gripna och massiva beslag i polisinsats i helgen

Nyheter "Vi arbetar hårt för att få bort droghandeln och det känns bra när det ger resultat" Stora mängder narkotika, en bil, guld och 580 000 kronor i kontanter togs i beslag under en narkotikainsats som genomfördes i polisområde Stockholm nord i helgen. Polisen grep också flera personer...måndag 23/11 12:38