November. Mathias Lagerros och Adam Ahlström Foto: Pekka Pääkkö

Sakta svalnar Lidingös padelfeber

Nyss var Lidingöborna riktigt heta på padel. Banorna var ständigt bokade och staden planerade för fler. Nu blir sporten tillgänglig för ungdomar – när hallar som ekar tomma erbjuder padel till ett billigare pris.

  • Publicerad 10:50, 22 jul 2022

Man har tagit dubbellunch och haft lättare att smita

Öns padelentusiaster fick åka land och rike runt för att hitta speltider i november, vilket Mitt i rapporterat om. Som svar på det pratade sig staden varm om vikten av att bygga fler padelhallar.

Men sedan dess verkar vinden ha vänt, runt om i landet och även på Lidingö.

Rönneberga konferenshotell på Elfvikslandet har byggt två dubbelbanor utomhus som skulle ha stått klara till midsommar 2021. När de byggdes var det många som hängde på låset.

Stort padelsug

– Våra banor ligger plant och lummigt i grönska. Det ringdes som bara den innan de stod klara, säger vd:n Gunilla Runsten.

Leveranser försenades på grund av pandemin – och när banorna äntligen kunde öppna i mars 2022 var restriktionerna borta, och trycket var inte detsamma.

– Jobbar man hemma kan man ta dubbellunch. Folk har haft lättare att smita lite utan att det märks.

– Men jag tror att padeln blir kvar, för alla kan spela padel. Vi har mycket konferensgäster som spelar och vi ser en efterfrågan på privatmarknaden.

Också på Sats

Svalnat har febern även på Sats Gåshaga. Det vittnar åtminstone spelaren Mathias Lagerros om.

I november berättade han för Mitt i att han åkt till Arlanda, Uppsala och Åkersberga för att få tag på en bana. Nu har han inga problem att boka in sig på hemmaplan.

– Man får bra kvällstider utan att behöva planera på samma sätt. Men det kan bero på sommaren. Många Lidingöbor är ju bortresta.

En annan fördel med att boomen avtagit är – som Mathias Lagerros ser det – att sporten kan bli tillgänglig för fler.

– Mina tonåringar har spelat och tyckt att det varit roligt. Det är en jättebra grej för ungdomar att komma in på men tidigare har det varit alldeles för dyrt.

Banor som tidigare kostat 500 kronor att hyra har medlemmar fått erbjudande om att hyra för 200 kronor.

– Om man kan komma ner i att det blir 50 kronor per person så kan ungdomarna komma igång och lära sig. En ungdomsrabatt skulle kunna bredda målgruppen för padel.

I november sa kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) till Mitt i att flera nya padelhallar skulle stå klara inom något år eller två.

Är det fortfarande aktuellt?

– Det finns några privata aktörer som bygger och det är möjligt att det är ett alternativ för Högsätra idrottsområde. Men inget är bestämt, säger Daniel Källenfors.

För alla. Även privata spelare kan boka in sig på Rönneberga konferensgård.

Tolv banor på ön

På Lidingö finns tolv padelbanor i fem padelhallar.

Det finns alltså en padelbana per 3 674:e invånare.

Sats Gåshaga och Ellery Beach house har flest banor på ön – tre banor vardera.

Sats Gåshaga är de enda som har inomhusbanor på Lidingö.

Utöver Sats Gåshaga och Padel Lidingö är det öns konferensanläggninar som erbjuder padel: Villa Lovik, Rönneberga konferensgård och Ellery Beach house.

Källa: padelrack.se

Visa merVisa mindre