Fotoförbud. Säpos lokaler i Solna klassas som skyddsobjekt. Genrebild. Foto: Mostphotos

Säkerhetschef fotade inifrån Säpo – döms

Säkerhetschefen skulle på möte i Säpos lokaler i Solna. Då tog han upp mobilen och fotade. Nu döms han eftersom att lokalerna klassas som skyddsobjekt. Det bör en erfaren yrkesman i säkerhetsbranschen ha känt till, anser tingsrätten.

  • Publicerad 20:16, 7 okt 2021

Det var i oktober förra året som mannen, som jobbar som säkerhetschef på ett stort företag, anlände till Säkerhetspolisens högkvarter i Solna.

Han hade bokat möte och anmälde sig hos skyddsvakten och satte sig i receptionen för att vänta.

Eftersom chefen hade gott om tid tog han upp mobilen och knäppte av en bild från soffan. Han skickade bilden till en kompis för en skämtsam "Vart är vi på väg"-hälsning a la På Spåret.

Men vakten såg vad som hände, ingrep och tillkallade polis.

Bestrider brott

Nu har mannen dömts för olovlig avbildning av skyddsobjekt. Baserat på sin lön ska han böta drygt 38 000 kronor.

Tingsrätten skriver i sin dom att mannen knappast kan ha undgått de förbudsskyltar som fanns i lokalen, och anser att han i sin roll i säkerhetsbranschen också bör ha vetat bättre.

Själv hävdar mannen, som bestrider brott, att han inte sett skyltarna i lokalerna och att de dessutom inte varit korrekt utformade.

Samhällsviktig byggnad

Skyddsobjekt är benämningen på samhällsviktiga byggnader, anläggningar, objekt och områden som har ett förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.

Säkerhetspolisens huvudkontor och regionala kontor är skyddsobjekt enligt skyddslagen. Det innebär bland annat att det råder fotoförbud. Det är inte heller tillåtet att avbilda, beskriva eller mäta skyddsobjektet utan särskilt tillstånd.

Källa: Säkerhetspolisen, Försvarsmakten

Visa merVisa mindre