Väsbys skolbarn visar vägen mot en hållbar framtid.

Så kanske man skulle kunna sammanfatta den satsning på miljötänk för barn som kommunens kretsloppsenhet ligger bakom.

Men idén är inte ny. Kretsloppsteatern, en interaktiv workshop om kretslopp och återbruk, har erbjudits skolor och förskolor i över 20 år.

– Nytt för denna gång är ekolöftena de fått fylla i, säger Maja Öberg på kretsloppsenheten.

Maja Öberg och Johanna Desthon på kommunens kretsloppsenhet, som arbetar med förebyggande av avfall.  "Teaterworkshopen är en del av det för att öka medvetenheten hos barn att även avfall kan vara en resurs", säger Maja Öberg.

Maja Öberg och Johanna Desthon på kommunens kretsloppsenhet, som arbetar med förebyggande av avfall. "Teaterworkshopen är en del av det för att öka medvetenheten hos barn att även avfall kan vara en resurs", säger Maja Öberg.

Mikael Andersson

Och många skolor har hoppat på miljötåget. Runbyskolan, Breddenskolan, Engelska skolan och Lärande grundskola Fresta skola är några av skolorna som sett teatern och skrivit ekolöften – men just de här skolorna har även skickat in sina ekolöften.

Nu ställs de ut vid biblioteket i Messingen.

Ekolöften kan handla om att källsortera, inte skräpa ner och att hjälpa djuren.

Ekolöften kan handla om att källsortera, inte skräpa ner och att hjälpa djuren.

Mikael Andersson

Vägg av löften

Det är en hel vägg med noggrant nedskrivna löften som möter besökaren. En av eleverna vill sy mer kläder, ta med en kasse när hen handlar och bygga egna julklappar. En annan vill cykla i stället för att åka bil och använda mindre plast.

När utställningen invigdes förra veckan var klass 5A och 5B från Breddenskolan på plats med sina lärare Anna Kröndahl och Josefin Stamboe.

Spännande, tyckte eleverna i 5B, och delade gärna med sig av sina ekolöften som ska bidra till att rädda planeten.

– Inte åka bil eller skräpa ner, tycker Egil.

Clara tycker att man ska cykla mer och att man kan ge bort second hand-saker.

– Man behöver inte alltid köpa nytt. Och man ska inte köpa mer än man behöver. Man kan också sy om kläder.

Vera tycker många slänger mat i onödan.

– Ta mindre portioner på tallriken och ta om i stället, tycker hon.

Alicia i 5A slår ett slag för att köpa kläder på loppis.

– Man behöver inte alltid köpa det nyaste.

Alicia och Greta i 5A på Breddenskolan gillar att handla på loppis. De gillar återbruk.  "Man behöver inte alltid köpa det nyaste."

Alicia och Greta i 5A på Breddenskolan gillar att handla på loppis. De gillar återbruk. "Man behöver inte alltid köpa det nyaste."

Mikael Andersson

Och Johanna Desthon på kretsloppsenheten håller med. I slutet av mars ordnas en klädbytardag i linje med att tänka återbruk. Ett annat sätt är att låta udda strumpor kan göras om till dockor och apelsinnät bli en del av en sjöjungfru. Bara fantasin sätter gränserna.

– Barnen är ofta väldigt medvetna om hur man källsorterar och att man inte ska skräpar ner. Det som är nytt är att återbruk har blivit så inne och att många handlar på loppis, säger Johanna Desthon.

Fotnot: Utställningen av ekolöften pågår till den 14 februari.